Italija: Hrvatski navijači pušteni kući do suđenja

Zbog bakljade je nakratko prekinuta utkamica reprezentacije Hrvatske i Italije na stadionu San Siro (Reuters)

Petnaestorica hrvatskih navijača, koji su izazivali nerede na nogometnoj utakmici Italija – Hrvatska u nedjelju u Milanu, puštena su kući i na slobodi će čekati suđenje u Italiji, prema informacijama koje je hrvatski konzulat u Milanu dobio od nadležne sutkinje, objavilo je u srijedu hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

“Nadležna je sutkinja odlučila da nema osnove za daljnje zadržavanje u pritvoru petnaestorice hrvatskih državljana pa će biti pušteni, ali su dužni odazvati se na sudsku raspravu za koju će termin biti naknadno određen”, kaže se u priopćenju MVEP-a.

Tri godine zabrane posjeta utakmica u EU

Prije je bilo najavljeno da će njih petnaestorica u četvrtak u podne izaći pred milanskoga suca pod optužbom za izazivanje nereda na stadionu i bacanje pirotehničkog materijala jer su u nedjelju bakljama nakratko prekinuli nogometnu utakmicu hrvatske i talijanske reprezentacije na milanskome stadionu San Siru.

Uhićeno je njih 16, a jedini maloljetnik među njima već se vratio kući s roditeljima koji su u utorak došli po njega.

Skupina od 16 hrvatskih navijača ne smije tri godine otići ni na koju nogometnu utakmicu u zemljama Europske unije, odlučila je u srijedu milanska policija, prenosi agencija ANSA.

Odluka je donesena u skladu sa zakonom nazvanim Daspo, koji je donesen radi suzbijanja nasilja na nogometnim utakmicama, objavio je načelnik policije.

Prekid utakmice i sukob s policijom

Riječ je o skupini hrvatskih navijača zbog čije je bakljade nakratko prekinuta nedjeljna utkamica reprezentacije Hrvatske i Italije na milanskome stadionu San Siro.

“Ta mjera zabranjuje ulazak u bilo koji sportski objekt u zemlji i u drugim članicama EU-a na kojem se igraju nogometne utakmice”, kaže se u policijskom priopćenju, kako prenosi Hina.

Utakmica Italija – Hrvatska odigrana na San Siru bila je u 75. minuti prekinuta na deset minuta zbog toga što su hrvatski navijači bacali baklje i dimne bombe na teren, a potom su se sukobili s talijanskom policijom.

Izvor: Agencije