Italija kreće u dvomjesječnu izbornu kampanju

Paolo Gentiloni, treći šef vlade te grupe će ostati na funkciji do osnivanja novog parlamenta (EPA)

Raspuštanjem parlamenta u četvrtak u Italiji je počela dvomjesječna neizvjesna izborna kampanja prije parlamentarnih izbora 4. marta.

U kratkom saopćenju predsjedništvo je navelo da je predsjednik Sergio Mattarella potpisao uredbu o raspuštanju Senata i Zastupničkog doma.

Vlada je odlučila da će se izbori, koji se trebaju organizovati u roku od 45 do 70 dana, održati 4. marta.

Tokom poslijepodneva šef vlade lijevog centra Paolo Gentiloni objavio je da je usvojen budžet za 2018. i da je završen rad parlamenta izbranog u februaru 2013. .

Mattarella je zatim primio predsjednika Senata Pietra Grassa i predsjednicu Zastupničkog italijanskog parlamenta Lauru Baldrini.

Gentiloni se vratio u palatu Chigi, sjedište šefa vlade i predsjedavao je vijećem ministara i zatim se vratio u Quirinale da potpiše uredbu o sazivanju izbora.

Paolo Gentiloni, treći šef vlade te grupe će ostati na funkciji do osnivanja novog parlamenta. Njegov bi se mandat mogao produžiti.

Težak dogovor

Sistem glasanja daje veliki udio proporcionalnom glasanju i najavljena raspršenost glasova između tri strane, desnog centra, Pokreta 5 zvijezda i lijevog centra, koji će se teško dogovoriti, mogao bi rezultirati sljedećim parlamentom bez jasne većine.

Očekuje se da će izbori biti utrka između konzervativnog bloka bivšeg premijera Silvija Berlusconija, protusistemskog i euroskeptičnog pokreta Pet zvijezda i Gentilonijeve Demokratske stranke lijevog centra.

Predviđa se da će Berlusconijev savez osvojiti najviše glasova, ali ne i većinu, dok bi Pet zvijezda mogla postati najveća stranka, ali bez koalicijskog potencijala. Demokratskoj stranci bivšeg premijera Mattea Renzija predviđaju se porazni rezultati.

Izvor: Agencije