Italija najavljuje održavanje infrastrukture bez presedana

Genova, Đenova, Vijadukt
Planom će biti obuhvaćeni autoceste, mostovi, vijadukti, ali i javne zgrade, kao što su škole (EPA)

Talijanska Vlada pokrenut će novi plan koji bi trebao učiniti infrastrukturu u Italiji sigurnijom, izjavio je u intervjuu za Il Messaggero podtajnik talijanskog premijera Giancarlo Giorgetti, nakon tragedije u Ðenovi u kojoj su 43 osobe izgubile život.

“To će biti operacije održavanja bez presedana, s golemim ulaganjima u javne radove”, rekao je Giorgetti, prenosi agencija Reuters.

Iako nije iznio točnu cijenu tih radova, Giorgetti je istaknuo da se neće obazirati na proračunski deficit, BDP i europska pravila.

Planom će biti obuhvaćeni autoceste, mostovi, vijadukti, ali i javne zgrade kao što su škole, rekao je podtajnik.

Vijadukt Morandi u Đenovi urušio se u utorak tijekom oluje, a više od trideset automobila i kamiona palo je na tlo s visine od 45 metara. 

Autostrade obećao pola milijarde eura pomoći

Smatra se da je tragediju uzrokovao jedan od betonskih nosača sajli, otkrili su inženjeri koji su istraživali nesreću.

Potraga za nestalima u urušavanju vijadukta završila je u noći na nedjelju nakon što su pronađena posljednja tri tijela, pa je konačan službeni broj smrtno stradalih 43. 

Devet osoba još uvijek je u bolnici, a četvero je u kritičnom stanju.

Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je započeo proces oduzimanja dozvole privatnoj tvrtki koja je upravljala mostom.

Tvrtka Autostrade per l'Italia odbacuje svoju krivnju, a čelnici tvrtke obećali su pola milijarde eura za pomoć obiteljima žrtava i obnovu mosta.

Vlasnik tvrtke Giovanni Castellucci rekao je da će pričekati da službena istraga pokaže tko je odgovoran za rušenje vijadukta.

Ni Castellucci ni Fabio Cerchiai, direktor kompanije koja upravlja polovicom od 6.000 kilometara autocesta, nisu željeli ništa reći o odnosima s Vladom, koja je u petak pokrenula proceduru opoziva koncesije za vijadukt.

Dvojica čelnika, koje su šefovi Vlade pozvali da u najkraćem vremenu daju ostavke, istaknula su da zasad namjeravaju ostati na funkcijama.

EU: Pozivali smo Italiju na ulaganja

Talijanska populistička Vlada obrušila se u traženju krivca i na Europsku uniju i njezinu politiku štednje koja, kako tvrdi Rim, sprječava investicije.

Na te optužbe reagirala je Europska komisija podsjetivši da je pozivala Italiju da ulaže u svoju infrastrukturu i da države članice “samostalno odlučuju” o svojim prioritetima.

Povjerenik EU-a za proračun Guenther Oettinger je u četvrtak na svojem Twitter profilu napisao: “Vrlo je ljudski tražiti nekoga na koga svaliti krivnju kada se dogodi tako strašna nesreća kao što je ova u Đenovi. Ipak, treba sagledati činjenice”.

Podsjetio je kako u sedam godina, od  2014. do 2020, Italija treba primiti 2,5 milijarda eura za ceste i vlakove, zatim 12 milijarda eura iz Fonda za regionalni razvoj za  pomoć siromašnijim regijama, a dobila je i zeleno svjetlo za 8,5 milijardi eura namijenjenih nacionalnoj potrošnji. 

Izvor: Agencije