Italija pojačala kontrolu granice sa Slovenijom

Tokom pojačane kontrole pregledat će se osobe i vozila za koje postoji sumnja da su uključene u organiziranju ilegalnih migracija u Italiju

Italijanska policija u utorak je u blizini graničnih prelaza sa Slovenijom počela provoditi pojačani nadzor vozila i putnika za sprječavanje ilegalnih migracijskih tokova, objavila je popodne Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na talijansku agenciju Ansa i lokalne medije u Trstu i Goriziji.

Kako navodi Ansa, a prenosi STA, pojačana kontrola uvodi se uz pretpostavku da bi se broj ilegalnih migranata koji prolaze  tzv. balkanskom rutom preko Hrvatske i Slovenije ovog ljeta mogao povećati.

Mjera povećane kontrole granice dogovorena je nakon nedavnog sastanka policije i regionalnih vlasti u pokrajini Friuli-Giulia, a takav će se nadzor provoditi idućih 12 dana, 24 sata na dan, prenose italijanski mediji i STA.

Ispomoć iz drugih gradova

Tršćanski dnevnik Il Piccolo navodi da će se tokom pojačane kontrole granice dviju država koje su obje članice Schengena pregledavati osobe i vozila za koje postoji sumnja da su uključene u organiziranju ilegalnih migracija u Italiju.

Policajcima iz Trsta i Gorizije pri tome je u ispomoć došlo 50-ak policajaca iz Firence i Padove, piše Il Piccolo.

Izvor: Agencije