Oglasi

Italija: Prednost koalicije lijevog centra

Prema anketama, dva mjeseca prije izbora vodi Bersanijeva stranka sa 33 posto glasova, slijedi Berlusconi sa 19 posto.
Koalicija koju predvodi Mario Monti mogla bi osvojiti do 15 posto glasovaAFP/Getty

Nešto manje od dva mjeseca prije izbora u Italiji, koalicija lijevog centra koju predvodi Pier Luigi Bersani ima ubjedljivo vodstvo s podrškom od 38 do 39 posto birača, dok bi nova koalicija, koju predvodi odlazeći premijer Mario Monti, mogla osvojiti do 15 posto glasova, pokazuje najnovija anketa javnog mnijenja.

Izmjena poreza na nekretnine

Monti je izjavio da će izmijeniti nepopularan porez na nekretnine, koji je uvela njegova Vlada.

"Porezi se moraju smanjiti, no niko ne bi trebao davati obećanja koja se ne mogu ispuniti", rekao je on.

Porez na nekretnine "treba se restrukturirati i modificirati" tako da lokalne vlasti dobiju veći udio.

Monti je ponovio da želi smanjiti porez na prihode onih koji najmanje zarađuju i rekao da se planirano povećanje poreza na dodanu vrijednost može izbjeći ako će izborni pobjednici biti "spremni reći ne specijalnim interesima".

Monti je u novembru 2011. godine postavljen za premijera na čelu ekspertske Vlade kako bi izbavio Italiju iz finansijske krize, kada je tadašnji premijer Silvio Berlusconi podnio ostavku zbog seks skandala, prenosi Reuters.

Montijeva koalicija centra je na parlamentarnim izborima, zakazanim za 24. i 25. februar, sada suprotstavljena i koaliciji lijevog centra, koju predvodi Demokratska stranka (PD), i Berlusconijevoj partiji Narod slobode (PDL).

Podrška Berlusconiju

Prema anketi koju je proveo institut ISPO, Bersanijeva PD će sama dobiti između 32 i 33 posto glasova, a koalicija lijevog centra između 38 i 39 posto glasova.

Podrška Montijevom bloku je porasla na između 14 i 15 posto u odnosu na jedva nešto više od 10 posto glasova kada je ušao u predizbornu trku.

Prema anketi, Berlusconi je uspio pridobiti podršku od 17 do 19 posto birača, u odnosu na 13 do 16 posto početkom decembra.

Ukoliko Berlusconi sklopi savez s Ligom za sjever, njegova koalicija bi mogla imati čak 28 posto glasova, naveo je ISPO.

Podrška Pokretu pet zvjezdica komičara Beppea Grilla opala je na 13 do 14 posto, u odnosu na 17 do 19 posto prije mjesec dana.

Izvor: Agencije