Italija: Predsjednica Senata zadužena za sastavljanje parlamentarne većine

Elisabetta Alberti Casellati postala je prva predsjednica Senata, nakon dogovora Pokreta Pet zvijezda i desne koalicije (EPA)

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella zadužio je predsjednicu Senata Elisabettu Alberti Casellati, blisku Silviju Berlusconiju, da do petka vidi mogu li pobjednici parlamentarnih izbora od 4. marta, koalicija desnog centra i Pokret Pet zvijezda, formirati vladu.

Mattarella je tražio od Alberti Casellati da provjeri postoji li parlamentarna većina između stranaka desne koalicije i Pokreta Pet zvijezda i vidi mogu li dva tabora predložiti premijera, rekao je novinarima sekretar Predsjedništva.

Taj je zadatak složen, jer i Luigi Di Maio (31), šef Pokreta Pet zvijezda, najsnažnije stranke s više od 32 posto glasova, i Matteo Salvini (45), šef Sjeverne lige (krajnja desnica) i čelnik desne koalicije, koja vodi sa 37 posto glasova, tvrde da je njihova stranka vodeća.

Oni tvrde da su spremni vladati zajedno, ali Di Maio zahtijeva da Sjeverna liga ranije prekine savez s Berlusconijevom desnicom, čemu se protivi Salvini, koji sam ima više od 17 posto glasova.

Ultimatum Sjevernoj ligi

Nakon jednosatnog razgovora s Alberti Casellatim Di Maio je ponovio da se protivi Berlusconiju i dodao jedan ultimatum Sjevernoj ligi.

“Vrijeme curi, čekam definitivan odgovor do kraja sedmice”, rekao je šef Pokreta Pet zvijezda.

Alberti Casellati treba se sastati s delegacijom Sjeverne lige, bez Salvinija, koji je na Siciliji, zatim s predstavnicima stranke Forza Italia Silvija Berlusconija i Italijanskom braćom, malom strankom krajnje desnice, članicom koalicije.

Salvini je ponovio da želi ostati u desnoj koaliciji, a ni Berlusconi nije popustio.

Alberti Casellati krajem marta postala je prva predsjednica italijanskog Senatam nakon dogovora između Pokreta Pet zvijezda i desne koalicije.

Izvor: Agencije