Italija: Presude za ubistvo iz nehata zbog nesreće iz 2013.

Presuda bi mogla otvoriti vrata za moguće zahtjeve za odštetu od Autostrade (EPA)

Direktori Autostrade osuđeni za ubistvo iz nehata zbog nesreće iz 2013. godine.

Tri direktora iz Autostrade per l'Italia, kao i trojica bivših direktora te kompanije, u petak su proglašeni krivim za ubistvo iz nehata zbog smrti više od 40 ljudi u nesreći iz 2013. godine na jednoj od cesti te kompanije.

Kako prenosi Hina, glavni direktor tvrtke Giovanni Castellucci oslobođen je krivice.

Ova bi presuda mogla otvoriti vrata za moguće zahtjeve za odštetu od Autostrade, koja je pod istragom i zbog prošlogodišnjeg urušavanja vijadukta kod Genove, kojim je upravljala, pri čemu su prošlog augusta poginule 43 osobe.

Vlada želi povući koncesije

Oslobađanje Castelluccija ponovo je pokrenulo kritike vladajućih upućene Autostradi, saobraćajnoj franšizi infrastrukturne grupacije Atlantia, koju kontrolira Benetton.

Potpredsjednik Vlade Luigi Di Maio je na svojoj Facebook stranici prozvao presudu Castellucciju, ujedno i direktoru Atlantije, “neshvatljivom”, pa je ponovio da Vlada želi povući koncesije “Autostradi” u Italiji. 

Presude u petak povezane su sa slučajem koji su državni tužitelji pokrenuli nakon što je autobus na cesti između Napulja i Barija u julu 2013. godine pao sa vijadukta u blizini grada Avellina.

Autostrade su tada optužene za loše održavanje zaštitnih ograda.

Izvor: Agencije