Italija protjeruje ambasadora Sjeverne Koreje

Italija neće prekinuti diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom, kazao je Angelino Alfano (EPA)

Italija je odlučila da naredi novoimenovanom sjevernokorejskom ambasadoru u Rimu da napusti tu zemlju, u očiglednom nastojanju da se pridruži globalnim naporima kažnjavanja Pjongjanga zbog kontinuiranih raketnih i nuklearnih provokacija, javlja agencija Yonhap pozivajući se na italijanske medije.

Ta odluka je objavljena u intervjuu italijanskog ministra vanjskih poslova Angelina Alfana za lokalni dnevni list, navodi južnokorejska agencija.

Sjeverna Koreja je u julu imenovala Mun Jong-nama za ambasadora u Rimu, a to mjesto je bilo upražnjeno gotovo 20 mjeseci, prenosi Tanjug.

Ministar Alfano rekao je da je donijeta odluka o obustavi procedure predavanja akreditiva sjevernokorejskog ambasadora, dodavši da će on napustiti Italiju.

Rastuća diplomatska izoliranost

To, međutim, ne znači da će Italija prekinuti diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom, napomenuo je šef italijanske diplomatije.

Potez italijanskih vlasti ističe rastuću diplomatsku izoliranost s kojom se Pjongjang suočava, pod sve većim pritiskom da odustane od svojih nuklearnih ambicija, ocjenjuje Yonhap.

Italija je druga evropska zemlja, poslije Španije, koja je naložila sjevernokorejskom ambasadoru da napusti tu zemlju, dok su im se i Meksiko, Peru i Kuvajt pridružili u takvoj odluci, zaključuje južnokorejska agencija.

Izvor: Agencije