Italija: Prvog dana glasalo 51 posto birača

 

Zatvorena su birališta nakon prvog dana glasanja na parlamentarnim izborima u Italiji, krucijalnim za eurozonu, kakav su prefiks dobili. Građani s pravom glasa i u ponedjeljak do 15 sati će imati šansu birati zastupnike i senatore u oba doma italijanskog Parlamenta.

Do 22 sata je na birališta izašlo 51 posto Italijana s pravom glasa.

Birači se izjašnjavaju za svoje favorite u jeku mjera štednje, koje su izazvale buru u italijanskoj javnosti.

Oprezne ocjene

Složeni izborni sistem i male razlike među vodećim političkim blokovima pitanja su zbog kojih analitičari oprezno ocjenjuju hoće li Italija nakon izbora dobiti čvrstu izvšnu vlast ili slijedi nova politička nestabilnost u trećoj po veličini ekonomiji Evropske Unije.

Pedeset miliona Italijana 24. i 25. februara bira 630 poslanika i 315 senatora u oba doma italijanskog parlamenta, a izbor se sveo na četiri kandidata od kojih su svi stariji od 60 godina.

Čelnik Demokratske stranke Pier Luigi Bersani, koji je okupio oko sebe veliku koaliciju lijevog centra, vodi sa 33,2  posto osvojenih glasova u Italiji,  javio je iz Rima reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Silvio Berlusconi, koji je okupio veliku koaliciju desnog centra, zaostaje četiri posto.

Komičar i bloger Beppe Grillo ima 17 posto glasova.

Četvrti je dosadašnji premijer Mario Monti.

Izborni dar

Prema italijanskom zakonu, ona stranka koja pobijedi, dobiva kao izborni dar u poslaničkom domu dodatne mandate tako da može da ima većinu od 54 posto svih glasova što znači da bi Bersani mogao osvojiti veliku većinu u donjem domu.

U Senatu, gornjem domu italijanskog parlamenta, međutim, ova većina će mu vjerovatno ostati uskraćena.

Možda bi zajedno sa Marijom Montijem, sadašnjim premijerom i šefom koalicije centra mogao da ima većinu, ali to sigurno ne bi bila stabilna većina.

Lider partije Naroda slobode Silvio Berlusconi je prije izborne kampanje bio otpisan političar ali je u međuvremenu, zahvaljujući uspješnim medijskim nastupima, politički uskrsao.

Iako opterećen prvostepenom presudom zbog utaje poreza i optužbama za plaćanje seksualnih usluga maloljetnice kao i zloupotrebu položaja, bivši premijer je gotovo potpuno uspio nadoknaditi zaostatak za Bersanijem.

Ovaj medijski magnat kritizira kurs štednje sadašnje vlade , kao i evropski fiskalni paket, a izjavama da Italija može da preživi izvan eurozone izaziva glavobolju evropskih zvaničnika.

Pokret pet zvjezdica

Beppe Grillo, komičar, voditelj, glumac, a sada i političar sa svojim populističkim Pokretom pet zvjezdica pomrsio je konce etabliranim italijanskim strankama.

Tokom kampanje nije se pojavljivao na televiziji, ali je koristio blogove, Twitter i Facebook i tako dopro do mladih ljudi.

Sudeći po anketama Grillo bi mogao osvojiti treće mjesto iza Silvija Berlusconija i Piera Luigija Bersanija koji je u vodstvu, što znači da će Italija dobiti znatno veću antievropsku koaliciju u parlamentu.

Negdje u centru, između svih ovih opcija nalazi se aktuelni premijer Mario Monti, Berlusconijeva suprotnost, tehnokrata koji se bolje osjeća među evropskim prijateljima u Davosu ili Briselu, nego u italijanskoj političkoj močvari.

Izvor: Al Jazeera i agencije