Italija razvija vakcinu protiv ebole

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) razmatra eksperimentalne terapije i vakcine za koje se nada da će zaustaviti epidemiju ebole u Zapadnoj Africi.

Al Jazeerin reporter Claudio Lavanga posjetio je laboratoriju u Napulju, u kojoj se razvija vakcina čija bi proizvodnja uskoro mogla početi.

Ljekar Alfredo Nicosia i njegov tim počeli su je razvijati prije pet godina. Tada nisu znali da će biti spremna baš u vrijeme najgore epidemije ebole u historiji.

“U početku smo razmišljali o tehnici koja bi se koristila za proizvodnju vakcina protiv više bolesti, poput HIV-a, tuberkuloze i malarije. Međutim, u istraživanje smo uključili i ebolu. Strahovali smo da će jednog dana izbiti epidemija i željeli smo biti spremni”, kaže Nicosia.

“Vakcina djeluje kao nosilac benignog genetskog materijala iz tipa ebole koji se pojavio u Zairu, istog koji je do sada ubio više od 1.900 ljudi u Zapadnoj Africi. Na taj način imunološki sistem uči kako se zaštititi od virusa”, izvještava Claudio Lavanga, reporter Al Jazeere.

Vakcina se pokazala efikasnom na laboratorijskim životinjama.

Testiranje u SAD-u

Testiranje na ljudima u SAD-u odobreno je u rekordna dva dana. Dvadeset američkih volontera je ove sedmice u centru u Marylandu primilo vakcinu, ali naučnici nemaju mnogo vremena.

Farmaceutski gigant GlaxoSmithKline već je proizveo 10.000 doza, koje su spremne da budu poslane Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ako i kada se vakcina bude smatrala sigurnom.

Prvi će je primiti zdravstveni radnici na terenu. Najmanje 120 njih već je umrlo, jer su se zarazili ebolom dok su brinuli o oboljelima.

“Ključno je razviti terapiju što je prije moguće. Međutim, mislimo da to neće riješiti problem aktuelne epidemije. To je bitno za budućnost, ali sada nije rješenje. Trenutno rješenje je otvoriti više centara za liječenje i karantinu, te imati više osoblja”, ocijenio je Brice De La Vigne, član organizacije Ljekari bez granica.

U narednih nekoliko mjeseci počet će testiranje još dvije vakcine na ljudima. Ako sve prođe kako treba i one će biti uključene u borbu protiv najgore epidemije ebole ikada zabilježene. 

Izvor: Al Jazeera