Italija: Tisuće Roma žive sa štakorima

U Italiji tisuće Roma žive u izoliranim, neuvjetnim kampovima. Mnogi optužuju lokalne vlasti da ne čine dovoljno kako bi im pomogle.

Mirjana Halilović svojim gostima voli ponuditi kavu, ali prisiljena je poslužiti je vani. U prikolici u kojoj živi jedva ima mjesta za njezine novorođene blizance.

Živi sa suprugom i četvero djece. Zna da su šanse da se presele u neko od naselja koje vlasti grade za socijalno ugrožene vrlo male.

“Govore mi – Ti si Romkinja, a socijalni stanovi su za Italijane. Ali i ja sam italijanska državljanka. Nisam kriva za to što sam rođena u kampu, u romskoj porodici. I ja imam pravo na pristojan dom”, kaže Mirjana.

Štakori i bolesti

Mirjana je u istoj situaciji kao i više od 4.000 pripadnika romske zajednice koji žive u pretrpanim kampovima punim štakora. Kanalizacijski sistem ne funkcionira, zbog čega mnogi obolijevaju.

Hepatitis A i šuga česti su među djecom. U zraku se osjeti snažan miris spaljenog smeća. Najbliži supermarket udaljen je dva kilometra od kampa.

“Ovaj kamp je predviđen za 600 osoba, a sada ih dva puta više živi ovdje, u lošim uvjetima. Kamp je trebao biti tek privremeni smještaj, ali za većinu je postao dom”, javlja reporter Al Jazeere Claudio Lavanga.

U novom izvještaju Amnesty Internationala navodi se da u Italiji postoje dvostruki standardi kad je riječ o stambenoj politici, te da su Romi žrtve diskriminacije.

Unatoč osudama, praksa se ne mijenja

“Italiju je, tijekom proteklih deset godina, više puta osudila većina organizacija za ljudska prava, Vijeće Europe i Ujedinjeni narodi, ali ta praksa ne prestaje. Mislim da nema političke volje da se ispune potrebe Roma”, smatra Elisa de Pieri iz Amnesty Internationala.

Gradska vijećnica zadužena za socijalnu politiku kaže da želi okončati segregaciju putem integracije.

“Moramo naučiti zajedno živjeti i naći bolje rješenje od kampova. I dalje imaju reputaciju nomada, ali to više nisu. I Romi žele stabilnost”, naglasila je Rita Cutini, članica Gradskog vijeća Rima.

Mirjana, njezina obitelj i cijela zajednica nadaju se preseljenju na bolje mjesto. A do tada će ovaj kamp biti jedini dom koji imaju.

Izvor: Al Jazeera