Italija traži od Crne Gore i Srbije da prihvate dio migranata

Brod Diciotti je spasio ukupno 190 migranata 16. augusta i pristao je u Cataniji (AP)

Zahtjev Italije da Podgorica primi dio migranata s broda Diciotti, usidrenog u italijanskoj luci Cataniji na Siciliji, crnogorska vlada još nije razmatrala, ali možda će to učiniti već danas na redovnoj sjednici, pišu podgorički mediji.

“Ambasada Italije u Podgorici kontaktirala je Ministarstvo vanjskih poslova o mogućem prihvatu dijela migranata s broda Diciotti. Crnogorske vlasti još se nisu odredile prema tom zahtjevu i on je u proceduri”, kazao je voditelj vladinog Ureda za odnose s javnošću Srđan Kusovac.

Italijanska vlast tražila je od Crne Gore da primi dio migranata koji su se u nedjelju iskrcali u Cataniji pošto su ih italijanske vlasti tri dana držale na brodu kojim su uplovili u tu državu.

Italijanski mediji pišu da je Matteo Salvini, zamjenik italijanskog premijera i čelnik desničarske stranke Liga zahvalio Albaniji na tomu što je izrazila spremnost preuzeti 20 od oko 140 migranata koji su danima bili zatočeni na brodu Diciotti, ali i da je službeni Rim kontaktirao Crnu Goru te Srbiju tražeći da i one preuzmu dio migranata.

Albanija će primiti migrante

Brod Diciotti je spasio ukupno 190 migranata 16. augusta i pristao je u Cataniji, ali italijanska vlada odbila je dopustiti iskrcavanje sve dok druge evropske zemlje ne pristanu primiti ih. 

Konačno su migranti iskrcani noću na nedjelju pošto je najveći dio njih pristala primiti Katolička crkva, a Albanija, koja nije članica EU-a te Irska objavile su da će primiti po dvadesetak migranata s tog broda.

U italijanske luke posljednjih godina pristiglo je na stotine hiljada migranata, te nova vlada u kojoj je ministar Salvini sada zahtijeva od EU-a da migrante ravnomjernije prihvate druge zemlje članice.

Italija je od 2014. primila oko 640.000 migranata, a trenutno brine o 170.000 ljudi, uglavnom iz Afrike.

Izvor: Agencije