Italija ušla u recesiju

Italija je jedna od najvećih evropskih ekonomija, a tokom 2018. imala je mnogo problema (Arhiva)

Italija je potonula u recesiju, prenose u četvrtak svjetski mediji.

Prema prvim rezultatima, u četvrtom kvartalu ekonomija te zemlje ušla je u recesiju, što je prvi put nakon 2013. da neka zemlja Evropske unije toliko potone.

Prema objavljenim podacima, italijanska ekonomija pala je za 0,2 posto u posljednjem kvartalu 2018, a to, nakon pada za 0,1 posto u prethodnom, trećem kvartalu, znači ulazak u recesiju.

Prekretnica za evropsku ekonomiju

Takav razvoj događaja nije bio neočekivan s obzirom na to da je italijanski premijer Giuseppe Conte u srijedu izjavio da očekuje takve podatke, a i ranije prognoze ukazivale su na mogućnost ulaska u recesiju.

Iako je recesija plitka, ipak će se smatrati prekretnicom za evropsku ekonomiju, koja se posljednji put suočila s padom u kasnim fazama krize eura u 2012. i 2013.

Ekonomski rast zemlje povučen je općim usporavanjem kontinenta.

Mnoge velike evropske ekonomije očekuju usporavanje.

Primjera radi, njemačka vlada u 2019. očekuje rast za samo jedan posto.

‘Velika četvorka eurozone’

Slabost krajem 2018. dijelom se može povezati i s padom trgovinske aktivnosti na svjetskom nivou zbog bojazni u vezi s razvojem trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Italija je jedna od najvećih evropskih ekonomija i tokom prošle godine imala je mnogo problema, što je stvorilo strah i od ponavljanja sudbine Grčke.

Analitičari ističu da je dugoročni ekonomski učinak Italije prilično zastrašujući. Neki od komentara su i da je to treća recesija u kojoj se Italija našla u posljednjih deset godina, kao i da je ta država najgora članica “velike četvorke eurozone” (Njemačka, Francuska, Španija, Italija).

Izvor: Agencije