Italija želi veću ulogu u NATO-u i ‘koncentraciju’ na Sredozemlje

Naša zemlja treba imati veću ključnu ulogu u sigurnosti  i stabilnosti na južnom boku Saveza, kaže italijanski premijer (EPA)

Italija želi usredotočiti svoj udjel u NATO-u na Sredozemlje, izjavio je premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak, nagovještavajući moguće smanjenje italijanskih snaga u Afganistanu.

On vodi novopostavljenu populističku Vladu, sastavljenu od stranaka koje su ranije dovodile u pitanje NATO-ove vojne kampanje te se zauzimale za prijateljskiji pristup prema Rusiji.

“Mislimo da bi naša zemlja trebala imati veću ključnu ulogu u sigurnosti  i stabilnosti na takozvanom južnom boku Saveza”, rekao je Conte.

Conte: Bez Rusije je vrlo teško

Govoreći nakon razgovora u Rimu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Conte je kazao da je “Italija zahtijevala od NATO-a i da se više fokusira na tu regiju”.

Što se tiče “delikatnog i kompleksnog” pitanja odnosa između NATO-a i Rusije, Conte je rekao da su se on i Stoltenberg složili u tome da se treba držati “kombiniranog pristupa” čvrstih načela i dijaloga.

Bez Rusije je “vrlo je teško, ako ne i nemoguće”, riješiti mnoge međunarodne krize, kazao je italijanski premijer.

Prema podacima Ministarstva odbrane, Italija ima oko 6.000 vojnika raspoređenih u inozemstvu, uključujući gotovo 900 u NATO misiji u Afganistanu.

U Iraku i Kuvajtu 1.200 vojnika

Odgovarajući na Conteove primjedbe, Stoltenberg je rekao: “Ono što činimo je u interesu građana Italije. To uključuje i našu misiju u Afganistanu.”

Također je spomenuo doprinos članica NATO-a u borbi protiv grupe Islamska Država Iraka i Levanta.

Italija ima oko 1.200 vojnika u Iraku i Kuvajtu, uglavnom uključenih u obuku lokalnih snaga.

Izvor: Agencije