Italijani negiraju praštanje duga Maradoni

Maradona je postigao 115 golova u 259 utakmica za Napoli, gdje ga još uvijek obožavaju (AFP)

Italijanska agencija za povrat poraza u petak je demantirala advokata slavnog argentinskog nogometaša Diega Maradone o tome kako mu je oprošten porezni dug od 37,2 miliona eura iz vremena njegova igranja za Napoli u 80-im godinama prošlog vijeka, prenosi Hina.

“Centralna porezna komisija nije anulirala dug koji gospodin Diego Maradona ima prema italijanskim vlastima”, objavila je agencija i tako demantirala Maradoninog advokata Angela Pisanija, koji je za italijansku televiziju izjavio kako je njegovu klijentu oprošten dug.

“Diego Maradona može se vratiti u Italiju kao slobodan čovjek. Oslobođen je poreznog duga, jer nikada nije izbjegavao plaćati porez. Rekao je kako će se vratiti grad Napulj i pozdraviti njegove stanovnike”, izjavio je u petak njegov advokat.

Velike kamate

Maradonu je italijanski sud 2005. godine osudio zbog porezne prijevare te je morao platiti 37,2 miliona eura, od čega je 23,5 miliona eura kamata.

Međutim, italijansko je pravosuđe odlučilo 3. novembra 2011. godine vratiti cijeli slučaj na nulu, zbog “proceduralnih pogrešaka”.

Svjetski prvak iz 1986. godine s Argentinom, Maradona je postigao 115 golova u 259 utakmica od 1984. do 1991. godine za Napoli, gdje ga još uvijek obožavaju.

S njim je Napoli osvojio jedina dva naslova prvaka Italije. 1987. i 1990. godine.

Izvor: Agencije