Italijani smatraju Salvinija stvarnim čelnikom

Salvini opovrgava da je novac ilegalno prebačen u inozemstvo kako bi se izbjeglo njegovo pronalaženje (EPA)

Većina Italijana smatra Mattea Salvinija, vođu antiimigracijske Sjeverne lige, stvarnim predsjednikom vlade, a tek svaki šesti ispitanik smatra da je premijer Giuseppe Conte stvarni čelnik, pokazuje istraživanje u petak.

Mjesečno istraživanje u listu La Repubblica pokazuje da 58% ispitanih smatra Salvinija vođom, dok je 16% izabralo Contea, a 14% Luigija Di Maija, koji vodi antiestablišmentski Pokret 5 zvijezda.

Salvini i Di Maio zamjenici su premijera u Conteovoj koalicijskoj vladi, koja je počela s radom u junu, a koje u Demosovom istraživanju podupire 58% ispitanika.

Salvini je vrlo prisutan na društvenim mrežama, radiju i televiziji, koje koristi da gura antiimigrantsku politiku svoje stranke.

Također je bio najbeskompromisniji glas autoriteta koji se pojavio iz Rima za vrijeme pat-pozicije s Briselom zbog budžeta za 2019. za koji su vlasti EU-a rekli da krši pravila bloka te rekli vladi da ga preradi.

Mnogi odabrali Salvinija

Salvini je od Contea preuzeo i poziciju najpopularnijeg italijanskog političara, dobivši 60% podrške u oktobru, kao i u septembru.

Podrška premijeru pala je sa 61% na 59%. 

Većina glasača opozicijskih stranaka rekla je da Salvinija smatra stvarnim čelnikom vlade, uključujući 70% Demokratske stranke i 51% stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Čak i među članovima Pokreta 5 zvijezda 35% imenovalo je Salvinija stvarnim čelnikom, samo 2% manje nego Di Maija.

Izvor: Agencije