Italijanska mornarica spasila 1.700 izbjeglica

Italijanska mornarica spasila je 1.700  izbjeglica sa pet brodova na Sredozemnom moru nakon prijema zahtjeva za pomoć sa više od 20 plovila, saopćila je u subotu italijanska Obalska straža.

Claudio Lavanga, reporter Al Jazeere, izvijestio je da se u blizini libijske obale vodi operacija spašavanja 3.000 izbjeglica, koji se nalaze na 18 plovila.

Izbjeglice su putovale na 14 gumenih čamaca i četiri broda.

Sa nekog od njih je u subotu ujutro poslan poziv u pomoć, a poziv je primila italijanska obalska straža.

Ovo nije prvi put da se istovremeno spašava toliki broj čamaca i brodova s izbjeglicama.

Očito je riječ o taktici krijumčara ljudima, koji čekaju lijepo vrijeme i pogodne uslove na moru da pošalju prema Evropi sve brodove koje mogu – ponekad s kobnim posljedicama.

Optimalni uslovi za spasilačke operacije

“Iz italijanske obalske straže rekli su za Al Jazeeru da su ovo optimalni uslovi za takve spasilačke operacije, ali da je i dalje veoma opasno. Kao što smo vidjeli u prošlosti, mnoge izbjeglice i migranti umiru dok im se spasioci približavaju. Početkom augusta 200 izbjeglica izgubilo je život kada su svi prešli na istu stranu čamca kako bi vidjeli ko dolazi, ili pozovu u pomoć spasilačke čamce koje su vidjele na horizontu, što je dovelo do prevrtanja čamca. Bilo je mnogo takvih situacija“, izvijestio je reporter Al Jazeere.

Evropa se pokušava izboriti s rekordnim prilivom izbjeglica, koje bježe od rata u zemljama na Bliskom istoku, poput Sirije.

Sredozemno more je postalo najopasniji prelaz za izbjeglice.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migrante, od početka godine poginulo je više od 2.300 osoba u pokušaju da do Evrope dođu brodom.

Izvor: Al Jazeera i agencije