Italijanska policija kontrolira sva kombi vozila

Italija je do sada pošteđena napada kakvih je bilo u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Španiji (EPA)

Posljednja tri dana kolovoza u Italiji je zaustavljeno i kontrolirano više od 27.000 kombi vozila u velikoj antiterorističkoj operaciji provedenoj poslije napada u Španjolskoj, prenijeli su talijanski mediji.

Policija je tokom tri dana kontrolirala i zaustavila 27.043 kombija i tom prilikom provjerila 32.600 osoba.

U toj akciji uhapšene su 24 osobe, većinom zbog posjedovanja droge i sitnijih prekršaja.

U napadima, koji su se dogodili 17. i 18. kolovoza u Barceloni i Cambrilsu, poginulo je 16 i ozlijeđeno najmanje 120 osoba.

Napadi su izvedeni ulijetanjem vozilom u masu ljudi.

Italija pošteđena

Italija je do sada pošteđena takvih napada kojih je bilo u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Španjolskoj.

Za sudjelovanje u napadima u Španjolskoj optuženo je 12 muškaraca od kojih je osam poginulo, dvojica se brane sa slobode, a dvojica su u pritvoru bez prava na jamčevinu.

Za napad u Kataloniji odgovornost je preuzeo ISIL koji je u propagandnoj poruci istaknuo da je napad izveden zbog sudjelovanja Španjolske u međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a na osvojenim dijelovima Iraka i Sirije.

Napadi u Barceloni i Cambrilsu ujedno su prvi napadi počinjeni u Španjolskoj nakon bombaških napada 2004. u madridskoj podzemnoj željeznici u kojima su ubijene 192 osobe.

Izvor: Agencije