Italijanska Vespa odlazi u zaborav

Ekonomska kriza, demografske smjene i promjena navika mlađih generacija, sve je to doprinijelo da se okonča kultura Vespe (Al Jazeera)

Piše: Alberto Mucci

Rim, Italija – Jedna od najpoznatijih ikona popularne kulture u Italiji, moped Vespa, mogla bi nestati sa italijanskih cesta.

Uprkos trajnoj ljubavi Italijana prema mopedima, prodaja ovih vozila, koja su postala globalno poznata kroz filmske klasike kao što je „Dragi dnevniče“ Nannija Morettija, je u padu.

Ekonomska kriza, demografske smjene i promjena navika mlađih generacija, sve je to doprinijelo da se okonča kultura Vespe široko povezana sa životom Italijana od Drugog svjetskog rata.

„Mlađe generacije nisu zainteresovane za mopede kao što je to prije bilo“, kaže za Al Jazeeru Claudio Deviti, šef odjela za motocikle u ANCMA-i, Nacionalnom udruženju za motocikle i bicikle.

Prema podacima koje je objavio ANCMA, prodaja mopeda u Italiji pala je od rekorda od 600.000 prodatih vozila 1980. godine do 26.727 koliko je bilo u 2014. godinu, što je pad od 97 posto.

Giorgio Serafino putovao je na svojoj Vespi kroz mnoge zemlje [Alberto Mucci/Al Jazeera]

Karakteristično, ljubitelji Vespe opisali su sentiment koji mnogi Italijani koji imaju moped osjećaju.

„Najbolji odgovor koji mogu dati jeste da citiram stihove jedne ljubavne pjesme: ‘I sada kada više nemam svoj skuter, kako ću kružiti okolo u mom autu?'“, kaže Serafino.

„Nadam se da će to uvijek ostati u našem duhu.“

Izvor: Al Jazeera