Italijanska zajednica slavi 130 godina u BiH

Italijanska zajednica u selu Štivor kod Prnjavora u junu slavi značajan jubilej, a to je 130 godina od naseljavanja tog prostora.

Opstali su, iako mladi sve više posao odlaze tražiti na sjeveru Italije, odakle su u Bosnu i Hercegovinu stigli njihovi preci.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Boris Gagić, dvojezični natpis vidi se na ulazu u Štivor. Italijanska zastava izvješena je na sjeveru BiH, no nije vezana za Evropsko nogometno prvenstvo.

Mještani su ponosni na to odakle su naselili ovaj kraj. U lokalnoj osnovnoj školi, u susjednom mjestu, izborni je predmet italijanski jezik, a časovi se održavaju po grupama.

Uči se standardni, književni jezik, za razliku od onoga kojeg pričaju stari Štivorčani.

Stiven Tisot i Veronika Sigismundi žele znati jezik svojih predaka, a uključeni su i u proslavu koja se priprema u Štivoru.

„Nadamo se da će doći mnogi naši iz Italije da napravimo veliku zabavu. Sve smo organizovali za tu proslavu“, kazao je Tisot na italijanskom, a Sigismundi prevela.

Mještani starijih generacija, koji su iz južnog Tirola zbog prirodne katastrofe morali seliti, sjetit će se šta se desilo. Došli su u okolinu Prnjavora, krčili šumu i počeli uzgajati tada nepoznatu kulturu u tom kraju.

„Prije 130 godina, sa sjevera Italije, u ove krajeve su Italijani donijeli vinovu lozu. Ali vinogradi su sve zapušteniji jer nema mladih da ih obrađuju i održavaju“, navodi Gagić.

Pomoć Rima

Nove, moderne kuće su zaključane, jer su radno sposobni mještani uglavnom u Italiji. Zvanični Rim dao im je sva prava, uključujući državljanstvo, a na tome su im mnogi zahvalni. Među njima je i Andrea Andreata.

„To je velika pomoć bila, kada su to dozvolili, tako da su svi mogli otići, tražiti posao, raditi. Stari i nezbrinuti dobivaju pomoć“, govori on.

Pomoć iznosi i do 900 eura godišnje. Ignac Rover tu pomoć nije tražio. On je u šumi poslije kiše, baš kao što su nekada činili njegovi preci, bio u potrazi za italijanskim delicijama.

„Puževe sakupljam i spremam tako da, kada dođu Italijani i ja im ih spremim, oni kažu: ‘Ma, Ignacio, Madonna, kako ti to spremaš tako fino?'“, pripovijeda Rover.

Selo, za kojeg kažu da u njemu nema siromašnih, oživjet će u avgustu kada za Ferragosto mnogi Štivorčani italijanske godišnje odmore tu koriste. Broj mještana sa sadašnjih 150, bar za kratko, time se poveća na 500 prijeratnih stanovnika, isključivo Italijana.

Izvor: Al Jazeera