Italijanski Diatec ulaže milione u Makedoniju

Proizvodnja bi trebala početi u julu (Getty Images)

Italijanska kompanija Diatec, specijalizirana za digitalnu štampu, potpisala je sporazum sa makedonskom Direkcijom za Tehnološko industrijsku razvojnu zonu (TIRZ) o realizaciji svoje investicije od 10 miliona eura u Skoplju.

Prvi dio kapaciteta bit će izgrađen u TIRZ-u “Skopje 1”, a sredinom aprila treba da budu instalirane mašine koje proizvodi makedonska kompanija iz Kočana, prenosi Tanjug.

Očekuje se da će proizvodnja početi u julu ove godine i u početku će biti zaposleno otprilike 30 od ukupno planiranih 200 radnika, prenosi makedonski portal Ekonomski.

Vlasnik kompanije Diatec, Diego Mosna, rekao je da je odluku o investiranju u Makedoniju donio zato što ta zemlja nudi odlične uvjete za biznis, te da će proizvodi iz pogona u Skoplju biti plasirani ne samo u okruženju, već i u drugim zemljama u koje izvoze svoju proizvodnju.

Proizvodne linije

Mosna je naveo da će biti instalirane tri proizvodne linije u pogonu u Skoplju i da će sirovine u početku biti uvožene, ali se razmatra mogućnost da budu nabavljane u Makedoniji.

Prema riječima direktora Direkcije TIRZ, Viktora Miza, fabrika će se prostirati na površini od 2.500 kvadratnih metara, a ukoliko se kasnije ukaže potreba, moći će da se proširuje.

Procjenjuje se da će ovaj pogon ostvarivati izvoz od blizu 15 miliona eura.

Proizvodnja je namijenjena za tržišta istočne Evrope, Turske, Sjeverne Afrike i Perzijskog zaljeva.

Grupacija Diatec ima godišnji promet od 180 milioni eura i 800 zaposlenih, a pored Italije, ima kapacitete i u Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije