Italijanski jug oživljava zbog izbjeglica

Integracija izbjeglica u evropske zemlje i društvo često izaziva tenzije. Mnoge izbjeglice osjećaju se neželjenim.

Ali pojedini italijanski gradovi, koji su ranije propadali, sada oživljavaju upravo zahvaljujući izbjeglicama sa Bliskog istoka.

Reporterka Al Jazeere Sonia Gallego posjetila je jedan takav grad u Calabriji na jugu Italije.

Tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju je kako naučiti napraviti savršene zeppole, italijanske krofne.

Grupa žena koja uči kako praviti italijanske krofne nedavno su stigle u Camini. Većinom su Sirijke, a sve su izbjeglice i sve su u Caminiju našle mjesto koje će zvati domom.

Muhamed al-Okla, Amal i njihovo petero djece pobjegli su iz svoje kuće u blizini Damaska.

Došli su u Camini kako bi počeli ispočetka, daleko od ratnih strahota.

Muhamed al-Okla je kazao: “Djeca su ovdje sretna, kao i ja. Ovdje je mirno. Dobro nam je. Sada živimo u demokratskoj zemlji u kojoj, što je najvažnije, vlada mir.”

“Ovo je rješenje koje se tek ispituje i razvija. Prihvatni centri u Italiji redovno su prepuni izbjeglica, a mjesta poput Caminija mogu pomoći da se onima koji su došli u ovu zemlju pruži osjećaj normalnog života – potpuno drugačijeg od onog u centrima”, javlja Gallego.

Velike promjene

Dolazak izbjeglica donio je velike promjene u Camini.

Selo je decenijama propadalo kao posljedica masovne emigracije. Prije pola stoljeća, stotine stanovnika su otišle zbog siromaštva i nedostatka mogućnosti.

Sada je u selu opet živo i bučno. Kuće, koje bi inače ostale ruševine, obnavljaju se.

Rosario Zurzolo vodi zadrugu koja pomaže izbjeglicama i migrantima da se integriraju u seoski život. Kaže da su potpuno oživjeli Camini.

“Samo smo željeli prihvatiti ljude koji bježe od rata i pružiti im gostoprimstvo. Kao rezultat toga, trgovci sad prodaju više robe nego ranije, otvaraju se nova radna mjesta… Polako se pokazuje da je prihvatanje izbjeglica bila sjajna odluka”, kazala je ona.

A zbog dolaska sve većeg broja djece, škole koje bi bile zatvorene upravo zbog nedostatka učenika, ostat će otvorene.

Za najmlađe izbjeglice ovo je prilika za potpuno novi, drugačiji život. Kao i za cijelo selo da pokaže šta znače raznolikost i prihvatanje.

Izvor: Al Jazeera