Italijanski senat odobrio sporni budžet za 2019.

Prijedlog vladajuće koalicije dobio je 167 glasova za, 78 je bilo protiv, a tri su zastupnika bila odsutna (EPA)

Italijanska vlada dobila je rano u nedjelju podršku gornjeg doma parlamenta za prijedlog budžeta za 2019. koji treba donijeti do kraja godine.

Preostalo je da budžet odobri donji dom parlamenta do 31. decembra kako bi stupio na snagu s početkom nove godine.

Prijedlog vladajuće koalicije sastavljene od populističkog Pokreta 5 zvijezdica i desne Lige dobio je 167 glasova za, 78 protiv, a tri su zastupnika bila odsutna.

Prošle je srijede Evropska komisija postigla dogovor s Italijom oko budžeta za 2019. nakon mjeseci pregovora, izbjegavajući pritom poduzeti disciplinske mjere protiv Rima.

Prijedlog u posljednji tren

No, pregovori su doveli do temeljitih promjena nacrta budžeta, pa je konačni prijedlog u subotu stigao u parlament u posljednji trenutak, izazvavši nezadovoljstvo oporbe.

Pripadnici Demokratske stranke kazali su kako će tražiti od vrhovnog italijanskog suda da se odredi o ustavnosti ovog poteza, tvrdeći kako nije bilo dovoljno vremena za detaljnu raspravu o budžetu.

“Budžet je smijurija”, ocijenio je nekadašnji italijanski premijer i član demokrata Matteo Renzi.

Kasno upućivanje prijedloga u parlament potpredsjednik vlade Luigi Di Maio na Facebooku je opravdao dugotrajnim pregovorima s Evropskom unijom.

“Računam na to da će budžet konačno biti odobren 27. ili 28. decembra”, rekao je Di Maio.

Ekspanzivni budžet

Vladajuća populistička koalicija je u oktobru predložila ekspanzivni budžet koji predviđa deficit od 2,4 posto BDP-a, u odnosu na ovogodišnji deficit od 1,8 posto, kako bi se moglo finansirati sektor socijalne skrbi i mjere porezne reforme.

U dogovoru sa Briselom, predviđeni deficit za iduću godinu smanjen je na 2,04 posto BDP-a, dok su predviđanja o ekonomskom rastu smanjena s 1,5 na jedan posto.

Predsjednik Bundesbanka Jens Weidmann u subotu je izjavio da je kompromis oslabio utjecaj Brisela na zemlje članice i na njihovo pridržavanje evropskih propisa o nacionalnim budžetima.

U slučaju da italijanski budžet ne bude prihvaćen do 31. decembra, na snagu stupa automatsko privremeno finansiranje države.

Izvor: Agencije