Italijanski zvaničnici podržali pokret ‘Žuti prsluci’

Italijanski zvaničnici podržali su proteste 'Žutih prsluka' u Francuskoj, ali ne i nasilje (EPA)

Čelnik italijanskog pokreta “Pet zvjezdica” i zamjenik italijanskog premijera Luigi Di Maio danas je pružio podršku francuskom pokretu “Žuti prsluci”, prenio je Tanjug.

“‘Žuti prsluci’, ne posustajte”, napisao je Di Maio na blogu pokreta “Pet zvjezdica” te naveo:

“Pokret ‘Pet zvjezdica’ spreman vam je pružiti potrebnu podršku. Kao i vi, i mi snažno osuđujemo one koji su izazvali nasilje na protestima, ali dobro znamo da je vaš pokret miroljubiv”, naveo je Di Maio.

Ocijenio je da vlada Emmanuela Macrona nije na visini očekivanja naroda i dodao da neke političke odluke u Francuskoj mogu utjecati i na Evropu.

‘Vlada ne predstavlja interes naroda’

Prema njegovim riječima, koje je prenijela Beta, francuska vlada, kao i mnoge vlade, prisutna je samo da bi predstavljala interes elite i privilegiranih, a ne interes naroda.

Podršku “Žutim prslucima” dao je i italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, ali je dodao da apsolutno osuđuje svaku epizodu nasilja.

“Podržavam pristojne građane koji protestiraju zbog predsjednika koji vlada protiv svog naroda, ali apsolutno i odlučno osuđujem svaku epizodu nasilja, koje nije potrebno nikome”, naveo je Salvini, prenijela je ANSA.

Izvor: Agencije