Italijansko tržište nekretnina pred kolapsom

Tržište nekretnina u Italiji je pred kolapsom. Ponuda uveliko nadmašuje potražnju. Premijer Mario Monti nedavno je uveo i visok porez na nekretnine koji je u državnu kasu donio četiri milijarde eura. Uprkos tome, građani nisu zadovoljni.

Kranova oko Rima ne manjka. Nova naselja niču, ali pitanje je hoće li se iko useliti nakon izgradnje.

Italijansko tržište nekretnina nekad je bilo jedno od najjačih, no prošle godine prodaja je pala za 23,4 posto, na najniži nivo od 2008. godine.

Ekonomska kriza uništila je tržište, a agencije za nekretnine za to krive i banke.

Italijani su narod koji se veoma lako odlučivao na kupovinu stana i uzimanje kredita. Danas im se teško odlučiti na taj korak. Strah od dugoročnog vezivanja za banke nije im primamljiv.

Rimljanka Silvana Vitelli je pobijedila taj strah, no problem je što već pet mjeseci bezuspješno pokušava dobiti kredit.

“Zaista želim kupiti kuću, jer želim porodicu. A, danas je vrlo teško zasnovati porodicu ako nemate neku sigurnost poput vlastitog doma“, kaže Silvana Vitelli.

Uništeno tržište

Ekonomska kriza uništila je tržište, a agencije za nekretnine za to krive i banke. Broj odobrenih hipotekarnih kredita pao je za 40 posto.

“Banke teško odobravaju hipoteke i to samo određenim ljudima koji su uvijek imali novac, tako da tržište luksuznih nekretnina nije toliko pogođeno. No mislim da je ovo jako velik problem“, kaže Francesco Minervini iz agencije za nekretnine Roma Immobiliare.

Bogatstvo italijanskih porodica se topi. Prema podacima Centralne banke Italije, za deset godina njihovi bankovni računi smanjili su se za 40 posto.

Novo opterećenje na ionako tanke budžete je porez na nekretnine kojeg je nedavno uveo premijer Monti. Silvio Berlusconi udario je kontru obećavši da će ga ukinuti.

Za deset godina bankovni računi Italijana smanjili su se za 40 posto.

Analitičari smatraju da bi upravo taj porez mogao biti jedna od presudnih činjenica koja će odlučiti pobjednika izbora.

“Italijani počinju shvatati da je porez dio života. Oni su Evropljani i porez na prvu nekretninu ne može se ukinuti koliko god to Berlusconi obećavao“, kaže James Walston sa Američkog univerziteta u Rimu.

Silvio Berlusconi je 2008. godine dobio izbore zahvaljujući upravo ukidanju sličnog poreza. No, ovaj put, analitičari su skeptični, jer bez prihoda Italija neće biti u mogućnosti da izađe iz recesije i smanji javni dug.

Izvor: Al Jazeera