Italiji prijeti rekordna nezaposlenost

Treća ekonomija eurozone ubrzano se približava rekordnoj stopi nezaposlenosti od 12,4 posto.

Nacionalna agencija za statistiku Italije procjenjuje i to da bi privredni rast te zemlje do kraja godine mogao pasti za 1,4 posto.

Vlada, osnažena prošlotjednim izglasavanjem povjerenja, sada se suočava s ozbiljnim poslom – kako provesti neophodne reforme i osigurati posao za više od trećine mladih Italijana.

Kratki espresso i dnevni tisak na nekom od rimskih trgova. Tridesetdvogodišnjoj Valentini Belardi dan počinje na sličan način, ali s drugačijom literaturom. Oglasne novine ‘Tražim posao’ već dugo su njezino redovno štivo.

Sa više od 29 godina do posla nemoguće

“Prošle su dvije godine otkako sam izgubila posao zbog toga što se moj pripravnički ugovor završio. U Italiji je vrlo teško pronaći posao i normalan ugovor poslije tog pripravničkog, jer bi u teoriji poslije toga poslodavac morao da vam ponudi ugovor na neodređeno, ali to u stvarnosti ne rade. I to zbog visokih poreza”, objašnjava ova nezaposlena frizerka.

U Italiji 40 posto mladih nema posao. Ako imate više od 29 godina posao je gotovo nemoguće naći, jer poslodavac za vaše radno mjesto plaća porez od 70 posto. Zbog toga se talijanska ekonomija guši, kaže Alfredo Mariotti, vlasnik lanca poznatih slastičarnica u Rimu.

“U mom poslu, u ugostiteljstvu, potrebno je da imam mogućnost nekoga zaposliti na određeno vrijeme, ali to je ovdje nemoguće. Za mlade ljudi postoji posebna vrsta ugovora za koji se plaća manji porez. S druge strane, za one koji su malo stariji takva mogućnost ne postoji”, otkriva Alfredo.

PDV 22 posto

“Od 1. listopada u Italiji se porez na dodatu vrednost računa u iznosu od 22 odsto. To će najviše uticati na cenu hrane, odeće, goriva i druge svakodnevne potrebe. Procenjuje se da će prosečnoj italijanskoj porodici to povećati mesečne troškove za više od 300 evra. Stanovnici Rima za to najviše krive političare, koji već sedam meseci o malo čemu mogu da se dogovore”, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

“Mislim da je PDV od 22 posto još jedan problem Italiji. Osjećamo ovu krizu, a s tim porezom cijene će porasti, što u vrijeme krize nije dobro. Najveće žrtve su građani”, kaže Francisco, stanovnik Rima.

“Nemoguće je realizirati dobre stvari u ovakvoj situaciji. Jedino rješenje je da se vlast vrati narodu, da se Italija oslobodi eura i vrati liri”, smatra, pak, Mauro.

Svi znaju što je rješenje

Nove promjene trećoj ekonomiji eurozone donosi politički preokret, koji je talijanski tisak nazvao povijesnim. Ali da bi Vlada, koja je, prema analitičarima, sada jača, donijela poboljšanje ekonomiji, neophodne su reforme, kaže dekan Ekonomskog fakulteta u Rimu Beniamino Quintieri.

“Svi znaju što je rješenje. Imamo administraciju koja ne funkcionira dobro i nije adekvatna onom produktivnom dijelu sustava, koji je u Italiji još jak. Italija je i dalje jedna od najvažnijih industrijskih zemalja svijeta i jedan od najvećih izvoznika dobara, ali neophodna joj je modernizacija i jednostavnija i efikasnija birokracija”, kaže Quintieri.

Ako Enrico Letta uspije provesti reforme, ova Vlada imat će budućnost, dodaje profesor Quintieri. Za Valentinu i veliki broj mladih u Italiji, uspjeh Vlade mjerit će se brojem novih radnih mjesta.

Izvor: Al Jazeera