Italiji treće mjesto na Kupu konfederacija

Junak u redovima Italijana bio je golman Gianluigi Buffon koji je odbranio tri penala protivničkih igrača (AFP)

Nogometna reprezentacija Italije osvojila je treće mjesto na Kupu konfederacija u Brazilu, nakon što je u nedjelju boljim izvođenjem jedanaesteraca savladala Urugvaj, a junak u redovima evropskog viceprvaka bio je golman Gianluigi Buffon koji je odbranio tri udarca protivničkih igrača.

Regularnih 90 minuta meča na stadionu Arena Fonte Nova u Salvadoru, gdje se nalazilo više od 43.000 gledatelja, okončano je rezultatom 2:2.

Italijani su u dva navrata vodili, a Urugvajci su uspjevali dolaziti do poravnanja. Davide Astori je doveo „Azzurre“ u prednost u 24. minuti, da bi južnoamerička reprezentacija došla na 1:1 u 58. minuti preko Ednisona Cavanija.

Do naredne promjene rezultata se čekalo 15 minuta, a tada je golmana Urugvaja Fernanda Musleru savladao Alessandro Diamanti. No, Buffon je ponovo kapitulirao u 78. minuti, a strijelac je ponovo bio Cavani.

Italija je u 110. minuti ostala sa 10 igrača na terenu kada je drugi žuti, odnosno crveni karton dobio Riccardo Montolivo, ali do promjene rezultata nije došlo pa je o pobjedniku odlučivala „nogometna lutrija“ – penali.

Odbrane Buffona

Tada je Buffon pokazao zašto važi za jednog od najboljih, ako ne i najboljeg golmana svijeta. U prvoj je seriji odbranio pokušaj Diega Forlana, potom su ga savladali Cavani i Luis Suarez, ali ne i Martin Caceres i Walter Gargano čije je šutove ukrotio bez problema.

Sa druge strane, Alberto Aquilani u prvoj i Stephan El Shaarawy u drugoj seriji su savladali Musleru koji je potom odbranio udarac Mattie De Sciglia, da bi treći gol iz penala za Italiju postigao Emanuele Giaccherini.

Odluka o najboljem na ovom izdanju Kupa konfederacija bit će donesena u noći sa nedjelje na ponedjeljak, a u finalu, na legendarnoj Maracani u Rio de Janeiru, snage će odmjeriti svjetski i evropski prvak Španija, te domaći Brazil.

Izvor: Al Jazeera i agencije