Ivan Ljubičić novi trener Rogera Federera

Ljubičić, dobar Federerov prijatelj, od 2013. godine je trenirao Kanađanina Miloša Raonića (EPA)

Bivši hrvatski teniser, rođeni Banjalučanin Ivan Ljubičić novi je trener trenutno trećeg tenisera svijeta, Švicarca Rogera Federera, koji je prekinuo saradnju sa Šveđaninom Stefanom Edbergom.

Bivši “broj jedan” će nastaviti raditi sa svojim trenerom s kojim radi od 2008. godine, Švicarcem Severinom Luthijem, ali će ga trenirati i Ljubičić, koji je igračku karijeru prekinuo 2012. godine.

Ljubičić, dobar Federerov prijatelj, od 2013. godine je trenirao Kanađanina Miloša Raonića.

Raonić je pod njegovim vodstvom 2014. godine stigao do polufinala Wimbledona i plasirao se među četiri najbolja tenisera svijeta.

Dvije uspješne godine

Ljubičić je tokom igračke karijere osvojio 10 titula, najbolji ranking mu je treće mjesto, ima i trofej u Davis kupu, kao i olimpijsku bronzu iz Atine 2004. godine u dublu, zajedno s Mariom Ančićem.

“S Edbergom ostajem u dobrim odnosima. Razmišljali smo o prekidu saradnje posljednjih godinu dana”, izjavio je švicarski teniser, trenutno treći na ATP listi i osvajač 17 Grand Slam naslova.

“Nakon dvije uspješne godine želim zahvaliti Edbergu, idolu iz djetinjstva, što je pristao priključiti se mom timu”, napisao je Federer na Facebook stranici.

“To je bilo kao da je san postao java. Iako ta saradnja nije trebala trajati duže od godinu dana, Stefan je pristao produžiti to iskustvo na još ovu sezonu, na čemu sam mu zahvalan.”

Edberg je, pak, izjavio da je proživio “dvije sjajne godine”.

Start u Brisbaneu

“Nakon nevjerovatne 2014, odlučio sam odraditi još jednu godinu, jasno kazavši da je to posljednja”, podsjetio je Šveđanin koji je osvojio šest Grand Slam naslova.

Sada 34-godišnji Federer nije osvojio veći naslov od Wimbledona 2012. godine.

Prošla sezona je za njega bila dobra, osvojio je šest turnira, među kojima i onaj iz Masters serije 1000 u Cincinnatiju.

Federer namjerava sezonu 2016. početi odbranom naslova na turniru u Brisbaneu od 3. januara.

Izvor: Agencije