Ivana Španović dvoranska prvakinja svijeta

Ivana Španović je spojila evropsko (Beograd 2017) i svjetsko zlato (AP)

Najbolja atletičarka Srbije Ivana Španović postala je prvak svijeta u skoku udalj na dvoranskom Svjetskom prvenstvu u Birminghamu, javlja agencija Tanjug.

Španović je na taj način u dvorani spojila evropsko (Beograd 2017) i svjetsko zlato, jedino koje joj je nedostajalo poslije srebra (Portland 2016) i bronze (Sopot 2014).

Ovo je ujedno i najveći uspjeh u historiji atletike Srbije.

U prve dvije serije u Birminghamu skočila je 6,89 i 6,74 metara, u trećoj je prestupila, u četvrtoj je ostvarila najbolji rezultat u svijetu ove godine – 6,96 metara.

Nakon ovog skoka nije morala ni nastupiti u posljednje dvije serije.

Španović je dominantno došla do krova svijeta, naslijedivši Amerikanku Brittney Reese, koja je druga završila, a treća je bila Njemica Sosthene Taroum Moguenare.

‘Konačno sam došla do zlata’

Ivana Španović je nakon takmičenja izjavila da je presretna što je konačno osvojila zlatnu svjetsku medalju.

“Osećam se odlično, mnogo sam pokušavala, osvojila toliko drugih medalja, a sada sam konačno došla do zlata. Zadovoljna i srećna sam zbog toga”, rekla je ona za sajt Svjetske atletske federacije.

Španović je na svjetskom vrhu naslijedila veliku rivalku Brittney Reese iz SAD-a.

“Reese je posebna, da nije nje, ne bih mogla ovoliko mnogo da napredujem. Ona me gura… Imale smo isti cilj, htela je da odbrani zlato, a ja da ga osvojim. Ranije sam bila blizu, ali sad sam uspela”, zaključila je Španović.

Izvor: Agencije