Ivanić: BiH tone u krizu, priznanja Kosova neće biti

Ivanić je poručio da Bosna i Hercegovina polako, ali sigurno ulazi u ozbiljnu političku krizu (Anadolija)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da, dok je Savez za promjene u institucijama te države, neće i ne može biti priznanja Kosova.

“Ljudi mogu imati svoje želje, neki ljudi, međutim, mi garantujemo da se takvi stvari neće desiti. Za nas je ta tema završena, ona jednostavno ne postoji”, izjavio je Ivanić, a javlja Anadolija.

On je danas u Banjoj Luci održao konsultacije s ministrima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Saveza za promjene o aktuelnoj političkoj situaciji.

Sastanku su prisustvovali i ministri Igor Crnadak i Mirko Šarović, te zastupnici Aleksandra Pandurević i Momčilo Novaković.

Zbog nedolaska predstavnika Saveza za promjene, danas su otkazane sjednice Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Konsultacije u Banjoj Luci zakazane su nakon izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića kako se nada da će Kosovo biti priznato, što je izazvalo oštre reakcije u RS-u i Srbiji.

Osuda ‘ratne galame’

Ivanić je rekao: “Retorika u kojoj se prijeti ratom vraća nas na devedesete godine i to osuđujemo. Savez za promjene insistira na tome da je interes Bosne i Hercegovine mir i stabilnost, da je prošlo vrijeme ratnih sukoba i da ratna galama apsolutno zaslužuje svaku moguću osudu.”

“Bosna i Hercegovina tone u krizu, ali je ta kriza prije svega uslovljena lošim odnosima unutar Federacije Bosne i Hercegovine. Bilo kakvo ulaženje u te sukobe sa naše strane bi samo značilo uzimanje odgovornosti bez ikakvog razloga. Partneri u Federaciji Bosne i Hercegovine koji su do te mjere ušli u sukobe sami moraju razriješiti te odnose”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, uvlačenje RS-a u te odnose i sukobe suprotno je interesima.

“Uvjeren sam da je naša obaveza da obezbijedimo mir i stabilnost. U takvim uslovima sa sadašnjim ustavnim uređenjem, odgovornostima koje ima, RS može da se okrene svom razvoju. Bilo kakve političke avanture bile bi štetne po interese i na tom ću insistirati i raditi u mjesecima koji dolaze”, rekao je Ivanić.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, istakao je da se nisu sastali da bi razgovarali o izlasku iz državnih institucija već zbog konsultacija o novonastaloj situaciji i dizanju tenzija.

“Ono što smo zaključili bolja je opcija i odgovor na novonastalu situaciju i sijanja strahova i ratnohuškačke atmosfere koja dolazi sa više izvora. Znači, na neodgovorne izjave i sijanje straha od strane Bakira Izetbegovića naš odgovor je jasan – dok smo mi u zajedničkim institucijama, pitanje priznanja Kosova neće nikad doći na dnevni red. To možemo smatrati privatnom izjavom Bakira Izetbegovića, koja nema šanse za uspjeh”, rekao je Šarović.

O ovom stavu obavijestit će i rukovodstvo Srbije i, ako bude potrebe, izvršiti konsultacije u sljedećim danima.

“Javnost je vrlo zabrinuta zbog politike dizanja tenzija i sijanja straha i smatramo da tome treba suprotstaviti politiku razuma i ona je u najvećem interesu RS-a i, vjerujem, cijele Bosne i Hercegovine.”

Komentarišući poziv predstavnika stranaka članica vladajuće koalicije da se predstavnici RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine trebaju povući, Ivanić je rekao da Bosna i Hercegovina tone u krizu čiji glavni akteri nisu predstavnici Srba.

“Kriza može dovesti do toga da Bosna i Hercegovina postane Mostar, da nema institucije, ne vidi se ni minimum saglasnosti oko izbornog zakona, ne vidi se ni šansa da poslije izbora dođe do formiranja vlasti. Naš odgovor treba da bude obavljanje svog posla odgovorno, smireno i čuvajući interese RS-a i normalnog dijela Bosne i Hercegovine”, rekao je Ivanić.

Također je rekao: “Da se povlačim iz institucija zbog izjave jednog čovjeka ne pada mi na pamet. Takav potez ću uraditi ako neko van Ustava donese odluku suprotnu interesu. Ovdje nema odluke i ne postoji šansa da je bude.”

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je poziv da ide u Beograd 6. i 7. decembra te će se tada vidjeti hoće li biti osporen razgovor o granici Bosne i Hercegovine i Srbije i hoće li biti jasno zašto je do ove priče došlo.

“Interes Bosne i Hercegovine je da ima utvrđenu granicu sa Srbijom i stavi tačku na bilo kakve moguće sukobe”, rekao je Ivanić.

Ivanić je dodao da će, ako se kriza u Bosni i Hercegovini dalje bude zaoštravala, njegova obaveza biti “da sjednem i da iznesem svoje stavove predsjedniku RS-a”.

Cvijanović: ‘Teško do deblokade’

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović rekla je danas da na nivou Bosne i Hercegovine “vlada zakrčenje sistema i da su beznačajne” konsultacije koje je danas sazvao srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić s predstavnicima Saveza za promjene, koji su u vlasti na državnom nivou, javlja Fena.

“Ne vidim ni medicinsko ni političko sredstvo da dođe do deblokade. Problem je što u godini koja nije bila izborna i u kojoj se očekivalo da bude mnogo toga urađeno na nivou Bosne i Hercegovine ništa nije urađeno. Kako da očekujemo da će nešto da bude urađeno iduće godine?”, tvrdi Cvijanović.

Ona je rekla novinarima da nema povjerenja da će institucije Bosne i Hercegovine bilo šta uraditi nakon što su, kako navodi, propustile priliku riješiti pitanje zakona o akcizama.

Ponovila je tvrdnju da su na nivou Bosne i Hercegovine blokirana različita sredstva koja su trebala biti upućena ka privredi i zapošljavanju, da nije ratifikovan sporazum sa Svjetskom bankom, po kojem je 20 miliona eura trebalo ići RS-u, kao ni zakon o akcizama, čijim bi usvajanjem stigli milioni za gradnju puteva i time bila pokrenuta privredna aktivnost u tom bh. entitetu.

Izvor: Agencije