Ivanić i Dodik najavili bojkot Agencije za statistiku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik na zajedničkoj konferenciji u Banjoj Luci najavili su da neće priznati rezultate objave popisa stanovništva u BiH.

Zbog toga su najavili povlačenje predstavnika RS-a iz Agencije za statistiku BiH.

Kada je riječ o učešću u državnim institucijama, Ivanić je najavio uskraćivanje glasova predstavnika RS-a u eventualnoj implementaciji rezultata popisa. 

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić je, nakon niza bezuspješnih pokušaja da se usaglase stavovi, 18. maja donio odluku o jedinstvenoj metodi za obradu podataka popisa iz 2013. godine.

Jukić je rekao kako je odluka u potpunosti usklađena s međunarodnim preporukama te da će 196.000 spornih popisnica biti tretirano kao “rezidentni stanovnici”.

Republika Srpska traži da ti ljudi budu tretirani kao “nerezidentni stanovnici”.

‘Crvena linija’

„Ovo je crvena linija ispod koje ne može Republika Srpska da ide“, rekao je Dodik.

Dodao je kako je vidljivo da je prekršen zakon.

Ivanić i Dodik rekli su da je Tužilaštvo BiH utjecalo na odluku o obradi podataka.

„Posebno ću tražiti da se istraže informacije da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak na nadležne ljude. Ima stavova da je gospodin Jukić tu odluku donio nakon razgovora u Tužilaštvu“, rekao je Ivanić.

„Ako se nastavi pokušaj preglasavanja Republike Srpske, za mene ti rezultati popisa neće biti validni.“

“Ovakvi rezultati popisa neće biti validni i naši predstavnici u statističkim institucijama, ukoliko se stvari ne vrate nazad, ne trebaju dati podršku ovakvim rezultatima popisa”, zaključio je Ivanić.

Dodik je kazao kako će sačekati da vidi kako će se stvari odvijati u narednih nekoliko dana. Ako ne bude pomaka, naložit će entitetskoj statističkoj agenciji da prekine kontakt s državnom. Izrazio je nadu da Srbi imenovani u državnoj agenciji neće davati legitimitet toj instituciji dok se situacija ne riješi.

‘Generalna prevara’

“Ja mislim da poriv generalne prevare Srba u BiH je živ i permanentan i on se primjenjuje prema svima u pokušaju”, kazao je predsjednik RS-a.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović jučer je izjavio kako nije znao da će Jukić, član njegove stranke, objaviti odluku 18. maja, ali kako ne vjeruje da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak na njega.

Čović je kazao kako je ishitrena izjava Mladena Ivanića da su mu on i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, radili iza leđa te da takav stav ne odgovara stvarnosti.

Jukić je izjavio da je radio po zakonu kada je objavio odluku o jedinstvenoj metodologiji za obradu podataka.

Izvor: Al Jazeera