Ivanić i Dodik protiv rezolucije o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, protive se rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kazao je kako je Srebrenica događaj koji ne treba politizirati, a žrtvama treba ukazati poštovanje.

Nakon razgovora sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska, Miloradom Dodikom u Banjoj Luci, Ivanić je rekao da zna neke političare koji se Srebrenice sjete samo jednom godišnje i koji koriste žrtve za politiku.

I Dodik i Ivanić se ne slažu sa usvajanjem rezolucije o osudi genocida u Srebrenici jer, tvrde, to ne doprinosi pomirenju.

Parlament BiH danas nije raspravljao o rezoluciji u Srebrenici, uprkos ranijim najavama. Ona će se naći na dnevnom redu sjednice 10. juna.

Pokazalo se kako je to vrlo osjetljivo pitanje u zastupničkim klupama, jednako kao i pitanje sigurnosti, koje je bilo na dnevnom redu parlamentaraca.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici naći će se kao obavezna tačka dnevnog reda na sljedećoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH. Nakon tog pojašnjenja, trojica predlagača odustala su od stava da se moralo uvrstiti danas.

Moralna obaveza

Jedan od predlagača, Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) smatra donošenje te rezolucije moralnom obavezom Parlamenta prema žrtvama. No, zastupnici iz RS-a već su najavili kako je neće podržati.

„Ukoliko se to nađe na sjednici Parlamenta zakazanoj za 10. juni, mi ćemo i dalje aktivno učestvovati u onemogućavanju politizacije zločina u BIH“, kazao je Staša Košarac iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Duga rasprava vodila se i oko informacije o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku i akciji ”Ruben” MUP-a RS koja je potom uslijedila. Ta dva pitanja, spojena u jednoj tački, također su izazvala polemike.

„Bojim se da je ovo lagano politikantstvo. Prošli put sam rekao da najviše institucije BiH postaju kolijevka za njegovanje terorizma“, rekao je Nikola Špirić (SNSD).

Kada je u pitanju akcija ”Ruben”, u kojoj su privedene 32 osobe, u bh. Ministarstvu ljudskih prava i izbjeglica kažu kako tražene informacije od MUP-a i Tužilaštva RS, u smislu utjecaja na povratnike, nisu dobili.

„Potvrđeno je da je došlo do uznemiravanja i straha povratničke populacije, te da je ova policijska akcija narušila njihovu ličnu i kolektivnu sigurnost“, izjavila je ministrica Semiha Borovac.

Potrebne nove mjere

Informacija o napadu na policiju u Zvorniku otvorila je nužnost donošenje novih strategija.

„Ja mislim da mi moramo, u borbu i problemu terorizma u BiH, uključiti širu društvenu zajednicu, da prije svega idemo u aktivnosti u pravcu deradikalizacije lokalnih zajednica, grupa i pojedinaca u kojima se to zagovara i regrutuje“, naveo je ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić.

Zastupnici su tražili dodatne odgovore, jer su im dostavljane informacije, kažu, policijski šture.

„Ima li ovdje prstiju susjedne nam zemlje Srbije, prstiju velikih sila koje su željele prenijeti težište problema iz Ukrajine, da je malo rasterete, da se prenese u BiH? Je li i ovaj događaj u Kumanovu ima veze s tim“, pita se Šemsudin Mehmedović iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Aleksandra Pandurević (Srpska demokratska stranka) poručila je kako „niko ne identifikuje selefijski pokret s Bošnjacima i islamom u BiH“.

„Nemojte praviti zamjenu teza. Također, mislim da, gospodine Mehmedoviću, ovdje trebamo zaista sagledati uzrok“, dodala je.

Reporter Al Jazeere Ivan Pavković, javlja iz Sarajeva kako se kroz raspravu pokazalo kako BiH treba donijeti nove mjere jer, slažu se zastupnici, trenutno nema sistemskog i cjelovitog pristupa pitanju sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera