Ivanić: Ne odustati od podrške Mladiću

'Nikako ne treba odustati od podrške Mladiću', poručuje Ivanić (Reuters)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, komentarišući današnju presudu generalu Ratku Mladiću, rekao je da se od Haškog suda, koji je tokom mandata prije presude Mladiću Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima samo 41 i po godinu, ništa drugo nije moglo ni očekivati.

“Kada pogledate sve ove stotine godina koje su dobili Srbi i tome dodate podatak da je Haški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora, to o ovom sudu dovoljno govori”, rekao je Ivanić za Fenu.

Smatra da presuda Mladiću “pokazuje da se nastavlja s negativnim odnosom prema Srbima i da će Haški tribunal ostati upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku”.

“Haški tribunal je umjesto povjerenja donio nepovjerenje. A umjesto pomirenja dovešće do novih političkih sukoba”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Garant srpskog naroda

Naglasio je da RS nastavlja funkcionisati i da ostaje garant opstanka srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Svi koji u Sarajevu pokušavaju da RS dovedu u pitanje u tome neće uspjeti. Srpski narod ima dovoljno instrumenata da odbrani svoju poziciju i svoje institucije”, poručio je Ivanić.

Rekao je i “da nikako ne treba odustati od podrške generalu Mladiću i da mu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku”.

Izvor: Agencije