Ivanić optužuje Izetbegovića za krizu u Predsjedništvu BiH

Ivanić je kazao kako on brani princip odlučivanja (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je svjestan činjenice kako je jučerašnjim bojkotom sjednice koji se desio, Predsjedništvo BiH ušlo u krizu.

Kazao je da je za bojkot odgovoran član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Nisam ga ja uveo u krizu. Uveo ga je u krizu član Predsjedništva koji nije htio da se izjašnjava, koji nije htio da govori o tužbi, koji nije dao šansu instituciji BiH da se o tužbi izjasni”, kazao je Ivanić dan nakon sjednice državnog predsjedništva na kojoj je trebalo biti razmatrano podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Naveo je da, kao član Predsjedništva nema nijednu novu činjenicu, niti je dobio ikakvu informaciju.

“Niko mi nije ponudio, niko od mene nije tražio da se organizuje rasprava, a svi kažu da sam protiv. Prosto je nevjerovatno koliko se teze obrću. Svi govore kako ja kao izdajem BiH, a branim Srbiju, a ni riječi nisam rekao o tome. Stalno sam govorio o načinu donošenja odluka”, istakao je.

Dodao je da je jučer tražio da se odluke vrate u institucije, “a Izetbegović ih je izvukao opet iz institucija”.

“Jučer je bio rizik, moglo se desiti dva naprema jedan, da dva člana glasaju za podizanje revizije i da se dobije legalitet”, kazao je Ivanić.

‘Kvaziintelektualci koji brane BiH’

Po njegovim riječima, “kvaziintelektualci koji brane BiH valjda bi trebali da podrže moj zahtjev da se o reviziji raspravlja“.

“Valjda bih i ja, kao čovjek koji predstavlja BiH, trebao da znam koji su argumenti. Valjda bi, kao od nekoga ko u ovom trenutku predstavlja BiH, trebalo da se zatraži i od mene šta mislim. Ništa se od toga nije desilo”, ustvrdio je.

Istakao je da on brani princip odlučivanja, dodajući da ne zna šta je to konkretno uradio ili šta je trebao uraditi pa da ispuni želje onih koji ga kritiziraju.

“Da ‘naslijepo’ kažem ‘da’. Izvinite, ali to nikad neću dok radim ovaj posao. Mislim da smo ušli u dosta ozbiljnu krizu”, rekao je Ivanić.

On je jučer najavio novinarima da ima namjeru da napiše pismo Međunarodnom sudu pravde i da kaže ono što je činjenica, “da je Predsjedništvo BiH imalo na dnevnom redu podizanje revizije presude i da nije donijelo odluku”.

Danas je rekao da će odlučiti kada će pismo uputiti i na koji način, dodajući da će morati imati posebnog izaslanika.

Izetbegović: Ivanić djeluje neustavno

U četvrtak, nakon što je napustio sjednicu, Izetbegović je rekao kako “nije tačno da je revizija presude pokrenuta jednostrano, nego je odluka donesena prije 15 godina, kad je imenovan i agent, ali i odlučeno o svim procesima” vezano ta tužbu za genocid protiv Srbije.

Rekao je i kako se u cijeloj priči “radi o klasičnoj zamjeni teza, jer su krizu u odnosima zemalja i naroda u regiji izazvali oni koji su izvršili agresiju na BiH, počinili genocid, oni koji su zatim taj genocid negirali i koji rehabilitiraju presuđene ratne zločince, po njima nazivaju studentske domove, dodjeljuju im odlikovanja”.

On je ranije kazao kako je revizija presude dobila jednoglasnu podršku na savjetovanju održanom u Sarajevu te kako očekuje kako će nakon ovakve odluke biti krize između Bošnjaka i Srba te između BiH i Srbije, “ali ne onakve kakvoj nam se prijeti“.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih naroda.

Presuda je donesena 26. februara 2007, a tada je ICJ utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Al Jazeera i agencije