Ivanić: Prijeti propast aranžmana s MMF-om

'Nikako ne treba odustati od podrške Mladiću', poručuje Ivanić (Reuters)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić upozorio je da BiH prijeti opasnost propasti aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci podsjetio je kako je aranžman s MMF-om povezan s ekonomskim reformama i predstavlja dio europskog puta BiH.

“Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federica Mogherini mi je jasno rekla da očekuje nastavak snažnog angažmana na ekonomskim reformama i da je to jedini argument koji mogu imati da nam ponude status kandidata”, rekao je Ivanić.

Po njegovim riječima, na vlastima na nivou BiH i entitetima je da to i osiguraju te “snažno nastave sa reformama”.

Nije mogao govoriti je li aranžman BiH s MMF-om još na snazi, jer na to pitanje, kako je naveo, odgovor trebaju dati predsjedavajući Vijeća ministara BiH (Denis Zvizdić) i premijeri entiteta (Fadil Novalić i Željka Cvijanović), koji su “i pregovarali o tom kreditu i trebaju ispuniti postavljene uslove”.

“Smatram da aranžman BiH s MMF-om još uvijek nije do kraja pao, ali prijeti opasnost da padne”, rekao je Ivanić.

Borenović: Za propast aranžmana krive entitetske vlade

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović u međuvremenu je rekao kako je “za propast pregovora BiH s MMF-om kriva neiskrenost entitetskih vlada”.

“Vlada Federacije BiH treba aranžman sa MMF-om zato što im treba novac za infrastrukturne projekte, a Vlada Republike Srpske treba ga samo i isključivo za budžetsku potrošnju”, ocijenio je Borenović.

Optužio je vlasti u Banjoj Luci da su “nesposobne za reprogramiranje kredita”, dodavši kako joj “priče o tome da će novac u Republiku Srpsku stići od navodnih partnera služi samo za kupovinu vremena”.

“Ti sumnjivi partneri koji su se do sada sporadično ukazivali su pokazatelj da ova vlada nema kvalitet kredibilnog partnera. To je vlada koja je puštena niz vodu da završi posao koji nije nimalo dobar za Republiku Srpsku”, rekao je Borenović.

Prije nekoliko dana je objavljeno da će vlasti u Bosni i Hercegovini vjerojatno morati pregovarati o novom aranžmanu s MMF-om ukoliko se pokaže da nisu u stanju ispuniti odredbe iz ugovora potpisanog 2016. godine.

Premijerka entiteta Republika Srpska rekla je tom prilikom kako je “nerealno očekivati da će MMF odustati od zahtjeva za reformama koje je već postavio”.

U bh. medijima je objavljeno kako je MMF praktički već odustao od paketa financijske potpore BiH teškog 550 milijuna eura ugovorenog kao dio reformskog aranžmana iz prošle godine.

Izvor: Agencije