Ivanić se izvinio građanima zbog trotoara

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić uputio je ispriku građanima BiH zbog današnjeg otvaranja obnovljenog pločnika ispred zgrade institucije kojoj je na čelu, rekavši kako su njegove kolege i on, kao i cijelo Predsjedništvo BiH – zloupotrijebljeni.

“Moj kabinet je stavio primjedbu i rečeno je da to nije pametno, da je glupo, kontraproduktivno. Predsjedništvo BiH sa renoviranjem trotoara nema nikakve veze – ni moj kabinet, ni ja, ni Dragan Čović niti Bakir Izetbegović nismo imali ništa s tim. To je ideja nekoga ko je sebe smatrao pametnim. Očito je SDA htio da napravi veliki događaj”, rekao je Ivanić za televiziju N1.

Prethodno je poziv za radni obilazak obnovljene površine ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine izazvao burne reakcije na društvenim mrežama.

“Ne možemo mi na sve uticati, a pojedini su otvaranje trotoara proglasili udarom na suverenitet naroda. Volim gledati ‘Nadrealiste’, ali da budem učesnik toga mi ne pada na pamet. Nisam zvao ni načelnika Opštine Centar, niti sam ikoga pozivao. Mislim da ni ‘Nadrealistima’ ne bi palo na pamet da se napravi ovakav cirkus”, rekao je Ivanić.

Po njegovim riječima, “ni najbolji dramski pisac se ne bi mogao sjetiti da se svečano otvori trotoar”.

“To je zloupotreba Predsjedništva i narednih dana ćemo još o tome raspravljati. Ovo je groteskno, ispod svih mogućih kriterija i predstavlja poniženje državnih institucija od onih koji se najviše zalažu za BiH, a ovo prave”, naglasio je Ivanić.

Nezadovoljni građani

Ranije se manja skupina građana okupila ispred zgrade Predsjedništva kako bi ukazala na postojanje brojnih socijalnih problema u BiH, no vlasti sarajevske općine Centar najavljuju nastavak projekta.

Na sebi svojstven, satiričan način obnovu pločnika komentirao je i poznati konceptualni umjetnik Damir Nikšić.

“Važno je da možemo proći. E, sada, kuda mi idemo i da li imamo gdje da stignemo, to ne znam. Pošto posla nema, ne moramo, pravo da kažem, ni iz kuće izaći, jel’ de, svaki dan”, poručio je Nikšić.

Brojni komentari nisu izostali ni na društvenim mrežama – od kritika upućenih vlastima do satiričnih osvrta upućenih najviše zbog samog poziva iz Predsjedništva BiH na radni obilazak obnovljene površine. 

“Izgradnja 50-ak metara trotoara ispred Predsjedništva BiH trajala je više od tri mjeseca i koštala više od 150.000 eura”, javila je Al Jazeerina reporterka Lana Jašarspahić-Knežević.

Upravo su troškovi i izazvali najviše negodovanja. Iako o tome ranije nije bilo govora, tvrde da je obnova dio projekta iniciranog od Udruženja paraplegičara.

“Morali smo negdje postaviti pilot projekt – ivičnjake koji mogu odgovarati – paraplegičarima, koji hodaju u kolicima. Ne vidim u čemu je tu problem”, odgovorio je Nedžad Ajnadžić, načelnik sarajevske Općine Centar.

Primjena zakona

“Suština svega je primjena zakonske regulative, znate, za osobe s umanjenom tjelesnom sposobnošću. To se odnosi na osobe koje se kreću isključivo uz pomoć invalidskih kolica. Naša transverzala je otklanjanje arhitektonskih barijera za osobe s umanjenom sposobnošću”, objasnio je Elvis Sudar, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida i paraplegičara Kantona Sarajevo.

No, neki ipak, ne misle tako.

“Svi pješački prelazi u Titovoj ulici – od Kulovićeve do Parlamenta BiH su prilagođeni invalidskim kolicima. Negdje više, negdje manje strmije, ali su prilagođeni. Kakve transverzale, laži i gluposti”, rekao mu je glumac Nermin Tulić.

Do svečanog radnog obilaska, međutim, nije došlo. Načelnik sarajevske Općine Centar najavljuje nastavak projekta, ali nije precizirao koliko će koštati.

Izvor: Al Jazeera i agencije