Ivanić: U Beograd bez jedinstvenog stava Predsjedništva BiH

Mladen Ivanić kaže da je atmosfera u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji poslije presuda Haškog tribunala jako loša (Reuters)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da je predstojeća posjeta tri člana Predsjedništva Beogradu važna, prije svega zato da bi se smanjile političke tenzije, ali i kao prilika da se riješi makar dio praktičnih pitanja između Srbije i Bosne i Hercegovine.

On, međutim, kaže da se plaši da će to teško biti postignuto, s obzirom da su, kako navodi u razgovoru za Tanjug, odnosi unutar Bosne i Hercegovine loši, zbog čega već dugo nema usaglašavanja mnogih pitanja u Predsjedništvu, pa tako ni u vezi s posjetom Beogradu, čak ni i o tome koje su teme te posjete.

“Plašim se da ćemo u mnogim stvarima imati različite stavove, a za to krivac nije Srbija, već Bosna i Hercegovina”, rekao je Ivanić i predvidio da će razgovori biti opterećeni nepostojanjem unutrašnje saglasnosti, ne samo u vezi s pitanjima koja se tiču odnosa s Beogradom, već mnogim pitanjima koja su godinama neriješena.

“Kao što su Mostar, različita viđenja Bošnjaka i Hrvata u odnosu na Izborni zakon Bosne i Hercegovine, stalne tenzije na relaciji Banja Luka – Sarajevo… Samim tim, i kada je riječ o posjeti Beogradu nema jedinstvenog stava u nastupu”, naveo Ivanić.

‘Kada bi bilo dobre volje…’

Razgovor sam po sebi jeste značajan, dodao je, rekavši da bi među važnim pitanjima trebalo biti ono granici između Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i o ekonomskim odnosima, posebno o gradnji autoputa Beograd – Sarajevo.

Prema riječima Ivanića, kod pitanja granice pokazalo se da za rješenjem postoji potreba, posebno na prostoru opštine Rudo, i to za otvoren, iskren razgovor, koji, prema njegovom shvatanju, može imati obostranu korist, jer u toj razmjeni “niko ne treba da dobije više”.

“U pitanju je prostor [bh. entiteta] Republike Srpske, gdje živi srpski narod. Postoji interes da se nađe obostrano prihvatlivo rješenje. Kada bi bilo dobre volje, to bi moglo da bude riješeno”, kaže Ivanić.

Na opasku da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da očekuje da će pitanje granice između Srbije i Bosne i Hercegovine biti riješeno do kraja godine, Ivanić kaže da se pribojava da to neće biti moguće, jer, tvrdi, član bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović za to nije spreman.

“U medijima, pa i političkom ambijentu među Bošnjacima, pitanje granice se pretvara u pitanje da će neko nekog prevariti. Da će Srbija, kao, nešto uzeti, a ništa neće dati. Niko neće da čuje stav da je razmjena moguća samo ako kvadratni metar bude dat za kvadratni metar. I da to podrazumijeva saglasnost obje strane. Oni koji prave negativan ambijent štete Bosni i Hercegovini, jer bi valjda interes Bosne i Hercegovine trebalo da bude da jednom zauvijek utvrdi granicu sa Srbijom. Time bi prestali bilo kakvi razlozi za neke sukobe u budućnosti”, uvjeren je Ivanić.

Ne treba odustati od dogovora

Međutim, dodaje, da ne vidi još da za to ima spremnosti, a onda, kako kaže, bespotrebno se stvaraju tenzije i amosfera u kojoj se čini da nam više trebaju sukobi umjesto dogovora.

“Ali, svakako ne treba odustati od dogovora, na njemu treba insistirati. Nadam se da će se jednog dana pojaviti bošnjački lider koji je spreman na taj dogovor. Jer, takva vrsta dogovora jeste preduslov stabilnosti na prostoru cijelog Balkana”, smatra Ivanić.

Upitan mogu li se očekivati i neki novi konkretni dogovori vezani za privrednu saradnju, izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, koji je podržala Turska, potpisivanje sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, Ivanić odgovara da, nažalost, i pitanje autoputa prate duboke podjele unutar Bosne i Hercegovine.

“Nema saglasnosti oko trase ni unutar [entiteta[ Federacije Bosne i Hercegovine, ali ni unutar RS-a. Dok se to pitanje ne riješi, ne očekujem konkretnije aktivnosti na tom planu. Plašim se da smo trenutno, kad je riječ o konkretnim dogovorima, na prilično udaljenim pozicijama”, naveo je.

Dodao je, međutm, da je privredna saradnja dobra, a pogotovo da ima mjesta za proširenje saradnje kada je riječ o zajedničkoj turističkoj ponudi.

‘Dubokeakrize unutar Bosne i Hercegovine’

Bosna i Hercegovina rezultate te saradnje osjeti možda i više od Srbije. Očekujemo da će ukidanje viza kineskim turistima donijeti pozitivne rezultate i Srbiji, i Bosni i Hercegovini, ali se nadam da ćemo pojačati saradnju i u drugim oblastima te da će političari u tom smislu, umjesto smetnje, biti od pomoći privrednicima”, poručuje.

Na pitanje na čemu će on lično insistirati, odgovorio je da bi volio da je optimista, ali i da je činjenica da “trenutno imamo najvidljivije ispoljavanje duboke krize unutar Bosne i Hercegovine”, te da, bez obzira što je pesimista, nastavit će insistirati da pitanje granice bude riješeno, kao i da bude riješeno pitanje potraživanja potopljenih opština.

“Jako je značajno da se omogući Srbiji da bez problema može da koristi hidroelektrane u Zvorniku i Bajinoj Bašti, a istovremeno treba staviti tačku na pitanje prava opština iz RS-a, odnosno Bosne i Hercegovine, za nadoknadu za potopljeno zemljište”, rekao je Ivanić, dodavši da bi to bile vrlo praktične i korisne stvari.

Kako je rekao, mišljenja je da posjeta Beogradu dolazi u specifičnom trenutku, zbog zategnutih odnosa koji su uslijedili nakon izjava Izetbegovića u vezi s eventualnim priznanjem Kosova, zbog čega je uvjeren da je sada najvažnije da politički odnosi budu vraćeni u normalu.

Upitan kako ocjenjuje atmosferu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji poslije presuda Haškog tribunala, pogotovo načina na koji je komentirana presuda čelnicima bivše samozvane hrvatske republike Herceg-Bosna i da li će o tome biti riječi na sastanku u Beogradu, Ivanić je rekao da je atmosfera poslije presuda i unutar Bosne i Hercegovine, ali i regiji, jako loša, te da je evidentno da Haški tribunal nije doprinio pomirenju, već je uslijedilo vraćanje u prošlost, pojačavanje emocija i dizanje tenzija.

‘Iznenadila me retorika čelnika Hrvatske’

“S obzirom na to da se tokom mandata ispostavilo da se Haški tribunal više bavio politikom umjesto pravom, dobro je da završava mandat Tribunala”, kazao je Ivanić, dodavši da je Tribunal, prije presude bivšek komandantu Vojske RS-a Ratku Mladiću, Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima 41,5 godina.

Kad se, dodao je, na ove stotine godina na koje su osuđeni Srbi doda podatak da je Haški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora – “to o ovom sudu dovoljno govori”.

Posebno ga je, dodaje, iznenadila retorika u regiji, pogotovo od čelnika Hrvatske nakon presude u slučaju “Prlić i ostali”, kojom se Srbi čine odgovornim za sve.

“Radi se o pokušaju da se kompletna odgovornost prebaci na Srbe, iako je to apsolutna neistina i potpuno bespotrebno”, tvrdi Ivanić te ponavlja da do susreta u Beogradu očekuje, prije svega, da se strasti smire i vjeruje da je najvažnija stvar da politički odnosi budu vraćeni u normalu.

Izvor: Agencije