Ivanić u Jerusalemu: BiH i Izrael imaju slične probleme

Rivlin i Ivanić složili su se da su odnosi BiH i Izraela odlični (Al Jazeera)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić sastao se u Jeruzalemu s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

Između ostalog, razgovarali su o opasnostima koje nosi skupina ISIL, kao i izazovima terorizma i ekstremizma. Složili su se, kako je rečeno, da BiH i Izrael imaju mnogo sličnosti.

“Radujemo se proširenju naših odnosa. Naravno da ćemo govoriti o onome sa čim se cijeli svijet suočava, opasnostima od ISIL-a, o ekstremistima, o fundamentalizmu, i o svemu što ide uz to”, rekao je Rivlin.

Ivanić je rekao da BiH ima slične probleme kao i Izrael. Po njemu, BiH dijeli i potencijalna ista rješenja s Izraelom.

“Bosna i Hercegovina je vrlo specifična zemlja, ali vrlo specifična. Prije samo 20 godina bio je pravi rat, imali smo 100.000 ubijenih, milion raseljenih. A 20 godina nakon toga smo, manje-više, normalna zemlja”, ocijenio je Ivanić.

Susreti s Netanyahuom i s Abbasom

Dvojica sugovornika složili su se i da su odnosi BiH i Izraela odlični, s prostorom za dodatno unaprjeđenje koje bi bilo korisno za obje države.

Ovo je prvi službeni posjet Ivanića Izraelu, a tokom dana sastao se i s patrijarhom Jeruzalema i cijele Palestine, Teofilom III.

Tokom posjeta Izraelu, izaslanstvo BiH sastat će se i s premijerom Benjaminom Netanyahuom, predsjednikom izraelskog parlamenta Yulijem Edelsteinom i ministrom obrane Avigdorom Liebermanom.

Ivanić će se sastati i s predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom.

Izvor: Al Jazeera i agencije