Ivanić: Vučićeva inicijativa sačekat će nove lidere

Dok se ne napravi ono što je istinski bio sadržaj ideje premijera Vučića, ništa se neće promijeniti, ukazuje Ivanić (EPA)

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, smatra da je inicijativa premijera Srbije Aleksandra Vučića o zajedničkom Danu sjećanja na žrtve i pomirenju u regionu iskrena i realna i da će kao takva sigurno pobijediti, ali da će ona morati da sačeka neke nove lidere koji istinski razumiju da u posljednjem ratu nije bilo nevinih.

Ivanić je, povodom inicijative premijera Vučića o zajedničkom Danu sjećanja za sve žrtve, rekao za Tanjug da je suštinski razlog njenog odbijanja to što pojedini aktuelni lideri vjeruju da su zločine činili samo Srbi.

Vučićevu inicijativu o uspostavljanju zajedničkog Dana sjećanja za sve žrtve u regionu odbacio je hrvatski premijer Zoran Milanović, kosovski ministar spoljnih poslova Hashim Thaci je rekao da je ona neprihvatljiva jer bi značila relativizaciju i ponovno pisanje istorije.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, smatra da je inicijativa srpskog premijera “preuranjena i nedorečena”.

Inicijativu je podržao predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik.

‘Nedostatak istinskog uvjerenja’

Ivanić kaže da to govori o nedostatku istinskog uvjerenja da je njihova strana činila zločine.

“Kad bi istinski vjerovali da je zločin učinjen na svim stranama, oni bi tu inicijativu prihvatili. Ali njihova polazna pretpostavka je da postoji jedna strana koja je kriva, odnosno srpska strana, i da ta strana nema pravo ništa drugima da govori. To je potpuno bolesno, pogrešno i dok bude tako neće biti pomirenja u regionu”.

Stav da su samo Srbi činili zločine i nespremnost da se istinski prihvati činjenica da su žrtve padale na svim stranama potpuno je pogrešan, neiskren i licemjeran, smatra Ivanić.

Prema njegovom mišljenju, ideja pomirenja će vjerovatno morati da sačeka neke druge lidere jer aktuelni dokazuju da nisu spremni da budu istinski državnici, prenosi Tanjug.

“Ali uveren sam da će ideja pomirenja proći i pobijediti, a da će ideja onih koji samo razmišljaju o svojoj istini biti pobijeđena”, navodi Ivanić i dodaje da će za to sigurno biti potrebno još vremena.

Odnosi među državama – formalni

Upitan da li to što Srbiju neki u regionu smatraju glavnim krivcem za događaje 90-ih godina znači da nema pravo da predlaže dobre inicijative, Ivanić odgovara: “Naprotiv, Srbija itekako treba da predlaže ovakve inicijative jer tako daje najbolji doprinos i razbija stereotipe”, navodi Ivanić, ocjenjujući da je Srbija iz nekoliko događaja tokom godine izašla kao politički pobjednik.

Na konstataciju da oni koji su odbili Vučićevu inicijativu nisu iznijeli svoj stav koji bi bio u funkciji pomirenja, Ivanić kaže da je to nemoguće očekivati jer smatraju da su samo oni žrtve, a drugi odgovorni.

“Sa takvom idejom nema pomirenja. Dok se ne napravi ono što je istinski bio sadržaj ideje premijera Vučića, mislim da se ništa neće promijeniti. A promjena podrazumijeva nove lidere jer ovi jednostavno nisu spremni”, ocijenio je Ivanić.

Na pitanje kako vidi situaciju u regionu, posebno sa aspekta stabilnosti, Ivanić odgovara da se odnosi među zemljama neće posebno unazaditi, da će i ubuduće biti formalni kao i posljednjih godina, te da neće biti nekih velikih sukoba, ali ni istinskog prihvatanja pomirenja.

“Mislim da neće biti dramatično negativnih događaja, ali ni nečeg pozitivnog jer pozitivno podrazumijeva druge lidere i drugu političku koncepciju, a činjenica je da toga u regionu nema”, rekao je Ivanić.

On navodi da mnogi govore o regionu zato što to očekuje Evropa, a da sami zapravo ne žele razvijen region ni bolje odnose.

Upitan na koga misli, Ivanić navodi da prije svega govori o liderima iz reda hrvatskog naroda, ali i o svima koji, kako navodi, pokušavaju da budu “žrtve i na Kosovu i Metohiji, i među Bošnjacima.”

Ivanić je uvjeren da je inicijativa premijera Srbije dobra, korektna, vrlo utemeljena i argumentovana, te da podrazumijeva da “u regionu nema nevinih”.

“Inicijativa premijera Vučića bila je iskrena, u njoj nema pobjednika i polazi se od pretpostavke da su svi činili zločine, da su svi imali žrtve, a samo oni koji nemaju dobru namjeru nisu je prihvatili i time su najbolje rekli o sebi, a ne o samoj toj ideji”, rekao je Ivanić i dodao da bi koncept zajedničkog Dana sjećanja na sve žrtve bio vrlo korektan, pošten, realan i razuman.

Izvor: Agencije