Ivanić za AJB: Imamo dokaze da je Dodik kupovao bošnjačke glasove

Centralna izborna komisija objavila je preliminarne i nepotpune rezultate Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su sinoć SDA i HDZ proglasile pobjedu stranaka u Federaciji BiH i njihovih kandidata za bošnjačkog i hrvatskog člana državnog Predsjedništva, cijelu noć trajalo je brojanje glasova u entitetu Republika Srpska.

SDA je proglasila pobjedu svoga kandidata – Bakir Izetbegović je iza sebe ostavio protukandidate, osvojivši gotovo 33 posto glasova. Slijede Fahrudin Radončić, kandidat SBB-a i Emir Suljagić, kandidat  Demokratske fronte, nove stranke na političkoj sceni.

Kada je riječ o hrvatskom članu državnog predsjedništva uvjerljivo vodi Dragan Čović, sa skoro 20.000 glasova više od Martina Raguža iz konkurentskog HDZ-a 1990. Treći je Živko Budimir.

Izbori za srpskog člana Predsjedništva su bili krajnje neizvjesni.

Prema posljednjim podacima CIK-a, mrtva je trka između kandidata Saveza za promjene Mladena Ivanića, koji ima svega 1.000 glasova više od kandidatkinje SNSD-a Željke Cvijanović. Treći je kandidat Goran Zmijanjac.

I dalje se vodi izborna trka za poziciju predsjednika RS-a. CIK je objavio da vodi aktualni predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, te da je razlika između njega i kandidata Saveza za promjene Ognjena Tadića 10.000 glasova.

Ipak, to nisu konačni rezultati, jer se tek očekuje brojanje glasova iz inozemstva, kao i obrada još 15 posto glasačkih listića.


Ukupno 10 stranaka u BiH proglasilo se pobjednicima izbora, no sociolog Ivan Vukoja za Al Jazeeru kaže da nijedna od njih nije apsolutni pobjednik.

“Nijedna stranka ne može biti pobjednik ovih izbora, niti apsolutni pobjednik jer će svaka vlast na svim nivoima u ovoj državi morati da bude koalicijska vlast. To je naša realnost i to treba da prihvatimo kao poželjan i dobar model upravljanja i vladanja. Naravno da unutar toga ne mogu sve stranke biti pobjednici, niti moraju sve nužno participirati u vlasti. Što se tiče pojedinačnog uspjeha određenih stranaka, mislim da su najuvjerljiviji pobjednici ovih izbora SDA i HDZ, odnosno koalicija HNS-a, jer se bez njih neće moći formirati vlast niti na jednoj razini u Bosni i Hercegovini. Osim toga, predsjednici tih stranaka su direktno izabrani u Predsjedništvo BiH”, rekao je Vukoja.


Mladen Ivanić, prema dosadašnjim rezultatima – pobjednik u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH, rekao je za Al Jazeeru kako vjeruje da će Savez za promjene biti u poziciji da formira vlast na državnoj, te da nije bez šanse niti na entitetskoj razini.

Ako se nakon potpunih rezultata ispostavi da će on biti član Predsjedništva, obećao je da će postupati u skladu sa Ustavom, raditi na mirenju građana Bosne i Hercegovine kao i promovisanju zemlje u inozemstvu.

„Teorijski je još moguće da se rezultat promijeni, ali je praktično nemoguće i sve je više-manje završeno. Očekivao sam i veću podršku, a da je bila veća izlaznost, ubjedljivije bih pobijedio. Ognjen Tadić bi pobijedio Dodika, samo da je više ljudi izašlo i opozicija bi pobijedila na izborima“, ocijenio je Ivanić.

Požalio se kako je opozicija u RS učestovala u „potpuno neravnopravnoj kampanji“.

„Svi su bili na Dodikovoj strani, a mi smo se goloruki borili protiv njega i uspjeli, pa ima pravo da se ljuti“, rekao je Ivanić.

„Vrlo brzo ćemo izaći sa dokazima da je Dodik kupovao bošnjačke glasove na nekoliko mjesta, a Željka Cvijanović je pobijedila u Žepi i Rogatici gdje Dodik ima svoje lične prijatelje iz reda Bošnjaka“, prozvao je Ivanić.

Dodik je prethodno rekao kako “ne može da vjeruje da su Srbi na taj način odlučivali”, ukazavši da su za Ivanića glasali “Bošnjaci i međunarodna zajednica”.


Nadina Maličbegović o postizbornom odnosu bošnjačkih stranaka

I dalje se vodi tijesna izborna trka za srpskog člana Predsjedništva BiH, ali i za poziciju predsjednika RS-a.

Centralna izborna komisija objavila je da za sada vodi aktuelni predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, te da je razlika između njega i kandidata Saveza za promjene Ognjena Tadića – 10.000 glasova.

Boris Gagić o SNSD-ovom priznanju poraza na izborima

To nisu konačni rezultati, jer se tek očekuje brojanje glasova iz inostranstva.

O porazu stranke Martina Raguža i pobjedi HDZ-a BiH govori reporter Al Jazeere, Ivan Pavković.

Ivan Pavković o Ragužovom porazu na izborima u BiH


Na osnovu preliminarnih, nezvaničnih, nekompletnih i nepotpunih rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH od ukupno pet izbornih jedinica u bh. entitetu Federacija BiH SDA je vodeća u tri.

U jednoj prednjači DF, a u jednoj koalicija predvođena HDZ-om BiH.

Iz bh. entiteta RS od tri izborne jedinice za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u dvije je vodeći SNSD, a u jednoj SDS.

Za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH od ukupno 12 izbornih jedinica SDA je vodeća stranka u devet, a u tri koalicija predvođena HDZ-om BiH.

Od devet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu Republike Srpske SNSD je vodeća partija u šest, a koalicija predvođena SDS-om u tri izborne jedinice.


Mladen Ivanić preuzeo je vodstvo u utrci za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa osvojenih 279.822 glasa na osnovu 2.024 obrađena biračka mjesta od ukupno 2.243 ili 90,24 posto.


Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Milorad Dodik sa osvojenih 264.051 glasova vodi u utrci za predsjednika RS na osnovu prebrojanih 85,47 posto, drugoplasirani je kandidat Saveza za promjene Ognjen Tadić sa osvojenih 253.211 glas, najnoviji su podaci s prebrojanja glasova, javlja Anadolija. To znači da Dodik trenutno ima 47 posto glasova, a Tadić 45,6 posto glasova.


Kandidat Saveza za promjene za mjesto predsjednika Republike Srpske, Ognjen Tadić izrazio je sumnju u regularnost izbornog procesa u Republici Srpskoj.

Zabrinjava ga, kako kaže, podatak da je među do sada prebrojanim glasačkim listićima u trci za predsjednika RS-a bilo više od 32.000 nevažećih.

“Shodno svemu tome i ovaj nivo kandidovanja očigledno je bio predmet mogućih neregularnosti, uslijed čega smo svim zajedno izrazili sumnju i obratili se svim lokalnim, opštinskim, gradskim izbornim komisijama da nam daju zapisnike kako bi naš pravni tim do kraja istražio ovaj slučaj i kako bi se istražilo o čemu se radi, a imajući u vidu da je 32.068 nevažećih glasova, a da je razlika na ovome uzorku između gospodina Dodika i mene nekih 10.000 glasova”, rekao je Tadić.


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik priznao je da kandidatkinja te stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, gubi izbornu trku.

“Žao mi je zbog ovog rezultata na poziciji člana Predsedništva. Ne mogu da vjerujem da su Srbi na ovaj način odlučivali, znajući ko podržava i na koji način daje podršku Mladenu Ivaniću – Bošnjaci i međunarodna zajednica. Što će u eventualnoj njegovoj pobjedi, u šta ja još uvijek ne vjerujem, staviti jedan akcenat podaništva i zahtjevima Bošnjaka, kao što je to radio Komšić ranije, i naravno međunarodna zajednica koja neće oklijevati da uspostavi račun samom gospodinu Ivaniću”, ocijenio je Dodik.



Stranka demokratske akcije je najveći dobitnik, a Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najveći gubitnik općih izbora održanih u nedjelju u Bosni i Hercegovini.

“SDA je nesumnjivo pobjednik ovih izbora”, izjavio je još u noći između nedjelje i ponedjeljka u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, izrazivši spremnost svoje stranke da sarađuje u prenosu vlasti.

“Izbori su sprovedeni u fer i demokratskoj atmosferi. SDA ima veoma pouzdan sistem praćenja i ažuriranja podataka na bazi toga iznosim sljedeće podatke. Na bazi prebrojanih 75 posto, dakle tri četvrtine glasova, ja vodim za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva sa 225.000 glasova”, pojasnio je Izetbegović nakon što je pred ponoć proglasio pobjedu.

“Može se reći da će i na nivou države i na nivou Federacije BiH SDA biti vodeća snaga”, izjavio je Izetbegović.

Dodao je da je u RS-u Ramiz Salkić dobio preko 70 posto bošnjačkih članova i čestitao mu je pobjedu.

Izvor: Al Jazeera i agencije