Ivanićev kabinet o Dodikovim optužbama: Gdje su dokazi?

Ivanić će se u petak obratiti javnosti iz svog ureda u Banjaluci (Fena)

Iz kabineta odlazećeg srpskog člana Predsednistva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića su, povodom tvrdnji predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o umešanosti stranaca u izborni proces u BiH, zapitali gde su dokazi za takve tvrdnje.

Dodik je, govoreći o uplitanju stranaca u izborni proces u BiH, rekao da Velika Britanija podržava Ivanića, kao i da su stranci uložili oko 40 miliona maraka u rad nevladinih organizacija i pojedinih medija u BiH, kako bi osigurali podršku “određenim osobama”.

”Jedini komentar na Dodikove tvrdnje, a posebno optužbe na Mladena Ivanića je – A gde su najavljeni dokazi o mešanju stranaca”, kazala je za portal Vijesti.ba Ivanićeva savetnica za medije Marija Milić.

Ona je najavila da će se Ivanić u petak obratiti novinarima u Banjaluci.

Dan ranije i iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH su reagovali na optužbe predsednika bh. entiteta Republika Srpska da se mešaju u izborni proces u BiH.

“Sjedinjene Američke Države pokazuju svoju posvećenost i predanost građanima BiH više od dva desetljeća, a uprkos tome, neodgovorni akteri i dalje nas uvlače u teorije zavjere, neutemeljene optužbe i, doslovno, laži. Čvrsto vjerujemo da građani tokom izborne kampanje treba da imaju priliku da raspravljaju o pitanjima koja će odrediti njihovu budućnost kao i budućnost njihovih porodica“, navedeno je u saopštenju Ambasade SAD-a.

SAD i Velika Britanija negiraju optužbe

“Sjedinjene Američke Države ne miješaju se u izborni process. Mi odlučno odbacujemo te užasne optužbe. Ne pružamo podršku niti jednoj stranci, niti jednom kandidatu. Pored toga, i dalje smo istinski posvećeni pružanju podrške vjerodostojnim i transparentnim izborima i uvijek ćemo upozoravati na kupovinu glasova, krađu identiteta i druge oblike izborne prijevare svaki put kada ih uočimo. Takve aktivnosti u skladu su s našom dugogodišnjom podrškom vladavini prava i suverenitetu, teritorijalnom integritetu i euroatlantskim integracijama BiH”, navedeno je u saopštenju Ambasade SAD-a.

“Odlučno odbacujemo navode o bilo kakvom uplitanju Velike Britanije u opšte izbore u Bosni i Hercegovini. Uplitanje bi bilo ozbiljna prijetnja izborima. Svaki dokaz o istom, bez obzira na izvor, treba odmah, a ne nakon izbora, prijaviti institucijama nadležnim za provođenje izbora“, rečeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Prvi se na temu mešanja u izbore u BiH oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da ima čvrste dokaze da se neke zapadne sile mešaju u izbore u Republici Srpskoj, te da će dokaze o tome izneti poslije izbora koji će biti održani 7. oktobra.

Dodik je potom izjavio da Vučić zan o čemu priča i dodao da  se u izbore u BiH mešaju administracija (američka ambasadorka u BiH) Maureen Cormack i britanska ambasada i “pokušavaju na vlasti održati (Mirka) Šarovića i onog “sklepanog” (Dragana) Mektića“.

Izvor: Agencije