Ivanov drugi put odbio potpisati Zakon o upotrebi jezika

Gjorge Ivanov smatra da Zakon o upotrebi jezika nije u skladu s Ustavom Makedonije (EPA)

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, kao što je najavio, ponovo je odbio potpisati Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Makedoniji, prenijeli su makedonski mediji.

Premijer Zoran Zaev ranije je rekao da bi Ivanov trebao potpisati pomenuti zakon, nakon drugog usvajanja u Parlamentu, kako bi se taj dokument mogao početi primjenjivati, prenosi Tanjug.

Odbijanje Ivanova da potpiše dekret Zaev smatra “flagrantnim kršenjem Ustava i kukavičlukom”.

U skladu s Ohridskim sporazumom

Ivanov, međutim, smatra da je riječ o zakonu koji nije u skladu sa Ustavom.

Makedonski predsjednik je, poslije ponovnog izglasavanja zakona, 14. marta, u obraćanju javnosti rekao da neće potpisati dekret o njegovom proglašenju.

I predsjednik Parlamenta iz reda albanske manjine Talat Xhaferi kritizira Ivanova zbog odbijanja da potpiše zakon.

Na pitanje da li će Parlament možda zatražiti sankcije za Ivanova zbog odbijanja da proglasi Zakon, Xhaferi je rekao da to u ovom trenutku nije moguće, jer parlamentarna većina nema dvotrećinsku većinu, koja je potrebna za pokretanje takve procedure.

Prema Xhaferiju, Zakon o jezicima donijet je u skladu s Ohridskim sporazumom te da njegovim donošenjem Makedonija ništa ne gubi u smislu njenog jedinstva.

Pravni stručnjaci smatraju da je Ivanov trebao potpisati Zakon i da se to može odbiti samo jednom, nakon prvog usvajanja u Parlamentu.

Bez rasprave o 36.000 amandmana

Ukoliko je Zakon, kažu, drugi put većinskim glasovima poslanika usvojen, predsjednik ga je dužan potpisati.

Zakon o upotrebi jezika drugi put je usvojen u Parlamentu 14. marta sa 64 glasova, zahvaljujući, prije svega, glasovima poslanika iz manjinskih zajednica.

Zakon je usvojen bez rasprave o gotovo 36.000 amandmana, koje je, nakon prvog usvajanja, na Zakon podnijela najjača opoziciona stranka VMRO-DPMNE.

Izvor: Agencije