Ivanov: EU i NATO krivi za krizu u Makedoniji

"Umjesto da budemo nagrađeni, mi smo kažnjeni", kazao je Ivanov (EPA)

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov kritikovao je Evropsku uniju i NATO zbog zastoja u euroatlantskim integracijama Makedonije, kazavši kako su djelomično odgovorni za političku krizu u toj zemlji.

“Mi smo 2008. godine bili na pragu članstva u NATO, a 2009. smo dobili prvi pozitivan izvještaj i preporuku za početak pregovora s EU”, kazao  je Ivanov u godišnjem obraćanju naciji te dodao kako u takvim okolnostima, institucije odgovorno i brzo primjenjuju reforme, a građani žive s očekivanjem da je evropska budućnost nadomak ruke.

“A onda, na vrhuncu naših napora, očekivanja i optimizma, gorko smo razočarani”, naglasio je Ivanov.

Blokiranje i ignorisanje

On je zatražio od EU da prestane da blokira budućnost Makedonije te djelomično okrivio EU i NATO zbog trenutnih političkih problema u Makedoniji.

“Umjesto datuma za pregovore, mi smo blokirani. Umjesto članstva u NATO, mi smo ignorirani. Umjesto da budemo nagrađeni, mi smo kažnjeni”, ustvrdio je Ivanov.

“Neodgovorno ponašanje EU i NATO prema Makedoniji neminovno se odražava na našu unutrašnju politiku”, rekao je makedonski predsjednik, naglasivši pritom kako je reformski zamah izgubljen, a da su odnosi između političkih stranaka postali napeti.

Grčka je 2008. godine stavila veto na članstvo Makedonije u NATO, a blokira i pregovore o članstvu u EU zbog spora oko imena.

Izvor: Agencije