Ivanov: Mogao sam poslati i vojsku na ulice

"Umjesto da budemo nagrađeni, mi smo kažnjeni", kazao je Ivanov (EPA)

Makedonski predsjednik Ðorge Ivanov upozorio je kako je na raspolaganju imao dva scenarija za smirenje situacije u državi – ili da abolira sve političare, ili da izvede vojsku na ulice.

“Nešto je moralo biti učinjeno kako bi se spriječio najgori scenarij. U tako složenim uvjetima imao sam na raspolaganju dva instrumenta – reaktivni i preventivni. Reaktivna opcija značila je da stojim po strani i čekam pogoršanje situacije. Onda bih bio primoran angažirati vojsku da smiri situaciju… Preventivno sam odlučio abolirati sve one koji su bili uključeni u političku krizu. Moje abolicije bile su način da se zamrznu neprijateljske namjere suprotstavljenih strana”, objasnio je Ivanov.

Istovremeno je optužio oporbeni Socijaldemokratski savez, vladajuću albansku partiju DUI, Specijalno javno tužiteljstvo i prosvjednike Šarene revolucije za stanje u zemlji.

“U Makedoniji se vodi specijalni rat kao dio strategije za podizanje tenzija i uspostavljanje stalnih političkih kriza s tehničkim vladama koje nemaju kapacitete da izađu nakraj s prijetnjama, što vodi u stanje potčinjenosti. Ugovor između lidera još nije ispunjen u cjelini. Parlamentarni izbori još nisu provedeni. U nedostatku političkog programa i rješenja za građane, gledamo cirkus u Sobranju, teatar na ulicama onih koji ne priznaju institucije i bojkotiraju ih, te pozivaju na bezvlašće i stvaranje kaosa”, rekao je Ivanov.

Građanska podrška tužiteljicama

Njegova odluka o aboliciji dužnosnika i vlasti i opozicije, koju je donio prije dva mjeseca, pokrenula je svakodnevne prosvjede u Skoplju i drugim makedonskim gradovima. Ivanov je u međuvremenu djelomično povukao odluku, a onda je prije dva tjedna u potpunosti poništio aboliciju za svih 56 osumnjičenih.

“Građani Makedonije moraju znati da smo bili blizu otvorenih i nasilnih građanskih nemira koje su promovirali optuženi u slučaju ‘Puč'”, rekao je Ivanov.

Zahvalio je policiji na profesionalizmu i na tome što nisu “nasjeli na provokacije”, makedonskim građanima jer su “odbacili nasilje”, a sigurnosnim službama što su na vrijeme izvještavale o planovima onih koji su namjeravali provoditi nasilje.

Makedoniju već mjesecima potresa politička kriza i svakodnevni antivladini prosvjedi.

Prosvjednici podržavaju rad Specijalnog javnog tužiteljstva jer smatraju da će preko te institucije biti otkrivena istina je li vlada Nikole Gruevskog vladala zemljom na kriminalan i koruptivan način, kako tvrdi opozicija, a na osnovu prisluškivanih razgovora.

Izvor: Al Jazeera i agencije