Ivanov: Referendum nije uspio, neka Zaev ne mijenja stvarnost

Stvarnost je, kaže Gjorge Ivanov, da je referendum neuspješan (EPA)

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov poručio je u ponedjeljak da je realnost da referendum u Makedoniji nije uspio, pozvao Vladu Zorana Zaeva da ni ne pokušava promijeniti tu stvarnost i istakao da je vrijeme za odgovornost pred makedonskim narodom.

“Ne potcjenjujte suverenu volju makedonskog naroda. Ne može se govoriti o volji većine u uslovima kada zakonski uslovi referenduma nisu ispunjeni. Izlaznost 36,9 posto nije volja naroda, već 63,1 posto onih koji nisu izašli”, naveo je on.

Ivanov je, kako su prenijeli makedonski mediji, poručio da šta god Vlada uradi tu stvarnost ne može promijeniti, a stvarnost je da je referendum neuspješan.

“Vrijeme je za odgovornost pred makedonskim narodom. Podrška Evropske unije i NATO-a je kolateralna šteta nepopularnog referenduma. Očekivana podrška EU-a i NATO-u od preko 80 posto smanjila se na samo 36,9 posto”, naveo je Ivanov, uz optužbe na račun vlasti da manipulira građanima i da euroatlanskim partnerima pruža lažnu sliku.

‘Protiv naglih, nametnutih i štetnih odluka’

On ističe da je na referendumu održanom u nedjelju narod odbacio sporazum s Grčkom o promjeni imena Makedonije.

“Ljudi su se jasno izjasnili protiv naglih, nametnutih i štetnih odluka, usvojenih bez prethodno postignutog nacionalnog konsenzusa. Velika većina je odlučila. Bojkot je glas onih koji su bili potcijenjeni i koje niko nije htio čuti”, istakao je Ivanov.

Vlast treba shvatiti da je narod poslao jasnu poruku onima koji bi to trebali čuti, a to je da referendum nije uspio, poručio je predsjednik Makedonije, koji je prije referenduma u Skoplju te tokom obraćanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku kritizirao Sporazum s Grčkom i poručio da neće glasati.

Izvor: Agencije