Ivanov: Svijet na korak od nuklearnog rata

Ivanov je upozorio na moguće posljedice trke u naoružanju između Evrope i Rusije (Reuters)

Zbog eskalacije tenzija između Rusije i Zapada, svijet je danas bliži nuklearnom ratu nego što je ikada bio otkako je okončan Hladni rat, upozorio je predsjednik ruskog Vijeća za međunarodna pitanja i bivši ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov.

On je, govoreći na tradicionalnom Briselskom forumu koji organizira njemački Maršalov fond u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao da je opasnost od sučeljavanja uz upotrebu nuklearnog oružja danas u Evropi veća nego što je bila 80-ih godina prošlog stoljeća.

“Danas imamo manje nuklearnih bojevih glava, ali opasnost od njihove upotrebe raste i ovakva situacija je opasna za sve nas”, istakao je Ivanov, prenosi Tanjug.

Posljedice trke u naoružanju

On je, također, upozorio na moguće posljedice trke u naoružanju između Evrope i Rusije, rekavši da će “sasvim sigurno, čim SAD rasporedi svoj raketni sistem u Poljskoj, na primjer, Rusija odgovoriti tako što će rasporediti svoj raketni sistem Iskander u regiji Kalinjingrada”.

Prema njegovim riječima, Rusija više nije istočni bok propale “velike Evrope”, već postaje zapadni bok “sve veće Evroazije u usponu”.

Ivanov je govorio na dvodnevnoj godišnjoj konferenciji, na kojoj su učestvovali šefovi država, zvaničnici institucija i zemalja članica Evropske unije, američki zvaničnici, predstavnici Kongresa, parlamentarci i akademici.

Izvor: Agencije