Ivanović i Đorđević odredili putnike na Eurobasket

Reprezentaciju Srbije predvodi Miloš Teodosić, a BiH Elmedin Kikanović (Getty Images)

Selektori košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine te Srbije, Duško Ivanović i Aleksandar Đorđević odredili su po dvanaestoricu igrača koji će predstavljati te države na predstojećem Eurobasketu.

Boje BiH braniće: Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Alex Renfroe, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Adin Vrabac, Nedim Buza, Milan Milošević, Miroslav Todić, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović i Edin Bavčić.

Budući da će se Eurobasket igrati u četiri države – Francuskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Litvaniji, reprezentacija BiH igra u Montpellieru gdje će joj protivnici biti domaćin Francuska, te Poljska, Finska, Izrael i Rusija.

Srbija će igrati u Berlinu, a protivnici će joj biti domaća Njemačka, Španija, Turska, Italija i Island.

Za srpsku reprezentaciju će igrati: Miloš Teodosić, Stefan Marković, Nemanja Nedović, Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Nikola Kalinić, Marko Simonović, Nemanja Bjelica, Zoran Erceg, Miroslav Raduljica, Ognjen Kuzmić i Nikola Milutinov.

Cilj bh. košarkaša – drugi krug

Osim na prvom evropskom prvenstvu na kojem su nastupili, onom 1993. godine u Njemačkoj kad su osvojili osmo mjesto, bh. reprezentativci se na narednih sedam takmičenja nisu plasirali u drugi krug.

U tom smislu, selektor Ivanović svjestan je da zadatak njegovim izabranicima nije lagan, posebno kada se ima u vidu činjenica da neće biti najvećih zvijezda Mirze Teletovića, Nihada Đedovića i Jusufa Nurkića.

“Od početka priprema sam govorio da sam prezadovoljan ovim momcima i to kažem sada pred polazak na Evropsko prvenstvo. Njihove ambicije, mentalitet i sve ostalo je bilo na visokom nivou. Čak i iz utakmica koje nismo dobro igrali izvukli smo neke pouke, nakon čega smo postali bolji. Sada kreće ono zbog čega smo se pripremali skoro dva mjeseca. Nadam se da će karakter, timska igra i borbenost biti naša snaga”, rekao je Ivanović uoči puta u Francusku.

Elmedin Kikanović imaće čast nositi kapitensku traku na ovom Eurobasketu.

“Nema se puno toga reći pred polazak za Francusku. Zna se naš cilj, a to je prolazak u drugi krug. Nadam se da ćemo ga ostvariti. Pakleno smo radili i polako dizali formu što se najbolje vidjelo na turniru u Zagrebu. Ono što je sigurno jeste da ćemo dati sve od sebe u svakoj utakmici”, rekao je Kikanović.

Srbija bez Dangubića i Štimca

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Ðorđević, ocijenio je kao veoma tešku odluku da sa spiska putnika na Eurobasket izostavi Nemanju Dangubića i Vladimira Štimca.

“Bila je ovo veoma teška odluka, sigurno jedna od najtežih. Dangubić i Štimac su fantastično radili i ponašali se od prvog dana pripremnog perioda. Zaista su i ovoga puta odlučivale nijanse”, izjavio je Ðorđević, dodavši kako su njih dvojica “svakako dokazali da su deo tima i na njih računa u budućnosti”.

“Ponoviću po ko zna koji put da mi je žao što ne mogu svi da igraju na Evropskom prvenstvu, već samo njih 12”, kazao je Ðorđević.

“Žao mi je što neću uzeti zlato. Mislim da će ovi momci biti šampioni. Saletu i njima želim sve najbolje, mnogo zdravlja i sreće. Što se mene tiče i mog odnosa prema grbu, uvek su se rado odazivati na svaku akciju reprezentacije, pa bilo to i za trening”, napisao je Štimac na Twitteru.

Na predstojećem Eurobasketu samo finalisti stiču pravo direktnog učešća na Olimpijskim igrama, koje se naredne godine održavaju u Rio de Janeiru.

Izvor: Agencije