Ivanović osumnjičen za naređenje ubistava

U srijedu privedenom Dragoljubu Delibašiću, umirovljenom pukovniku MUP-a Srbije i bivšem načelniku Policijske uprave u Mitrovici, tamošnji sud odredio je jednomjesečni pritvor.
 
Delibašić se sumnjiči za isti slučaj iz veljače 2000. godine u Kosovskoj Mitrovici, za koji se sumnjiči i Olivera Ivanovića, predsjednika Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, koji je ranije uhićen i nalazi se u pritvoru. 
 
Al Jazeera je došla u posjed dokumenata u kojima se točno navodi za koje slučajeve, kojih dana i u kojim ulogama se obojica sumnjiče u istrazi koja je još u tijeku.
 
Spomen-ploča posvećena dvadesetorici albanskih civila ubijenih tijekom rata na Kosovu podsjeća stanovnike ulice u Mitrovici na strahote koje su doživjeli 14. travnja 1999. godine.
 
Ubistvo devet Albanaca
 
Ispisana su tu i imena dva brata iz obitelji Pllana. Njihovi roditelji bili su nastavnici, ali posljednjih 14 godina prioritet im je da pronađu odgovorne za smrt članova njihove obitelji. 
 
Shefqet Pllana kaže da je slučaj prijavio UNMIK-policiji, koja je počela istragu, a 2000. su uhitili i podigli optužnice protiv 15 osoba, od kojih je 13 pobjeglo iz zatvora. 
 
Slučajem se nitko dalje ne bavi. Do sada. 
 
Nakon istrage kojom je obuhvaćen i Oliver Ivanović obitelj Pllana očekuje da će se slučaj jednom i riješiti. 
 
Sadašnja istraga sumnjiči Olivera Ivanovića za poticanje i naređenje ubojstva devet Albanaca.
 
“Ovde se su se nalazili razni vojnici, policajci i paramilitarci. Svašta je bilo ovde. Nismo hteli da se odvojimo do naših sinova. Došao je jedan oficir srpske vojske i rekao nam je da se ne bojimo, jer će nas osloboditi nakon što nas legitimišu. Lagao je. Nas su proterali silom, kad smo izašli napolje, prepoznao sam Olivera Ivanovića, kojeg smo ga znali od ranije, jer je on bio sportista. Nisam mogao da pričam sa njim, jer su nas proterali, ali on je bio naoružan, imao je svoju policiju. Zvali su ga ‘šefe’. Nas su proterali i odmah nakon toga ubili su mi oba sina, zeta, šurjaka i četiri suseda iz ovog ulaza”, kaže svjedok Shefqet Pllana. 
 
Sličnu sudbinu su imali i stanovnici ostalih zgrada u ulici. Među njima je bio i nekoć nogometni sudac Isa Mustafa. Stjecajem okolnosti je preživio.
  
“Ne znam šta se desilo nakon početka streljanja, čuo se glas da je bilo dosta, te da je popunjen broj. Možda me neko i prepoznao, mislim da su postigli određeni broj. Ja stvarno ni dan danas ne znam kako je došlo do toga da  je petoro nas preživelo”, kaže Mustafa.    
 
‘Čuvari mosta’
 
Kaže da je od 1999. godine nekoliko puta svedočio UNMIK-policiji tijekom istrage da je video Olivera Ivanovića na mestu zločina. 
 
Posljednje svjedočenje je dao prošle godine EULEX-policiji. Kaže da je spreman suočiti se sa Ivanovićem i na sudu.
 
“U trenutku kada su nas postavili za streljanje jedna osoba je pitala Olivera – a za to sam 100 posto ubeđen. Pitao ga je: Šefe, šta da radimo sa njima? On je odgovorio: Nema šta da pitate, postupite prema datim zadacima. Ovde su streljane ukupno 24 osobe”, svjedoči Mustafa.
 
Slične izjave se mogu čuti i od onih koji su, godinu kasnije, preživjeli napad na albanske obitelji koje su živjele u sjevernoj Mitrovici, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj. 
 
Prema kosovskom Odboru za zaštitu ljudskih prava, između 3. i 4. veljače 2000. godine u njihovim stanovima u sjevernoj Mitrovici je ubijeno deset Albanaca. 
 
Te događaje Ymer Morina i danas proživljava emotivno. Tvrdi da je vidio Ivanovića kako predvodi grupu ljudi i kaže da neće oklijevati da svjedoči na sudu kako je čuo Ivanovića koji je rekao da bace bombu kroz prozor u jedan stan. 
 
U istrazi se Ivanovića imenuje kao vođu grupe paravojnih snaga, poznate kao “Čuvari mosta”. 
 
Kao saizvršitelj navodi se Delibašić
 
Kao suizvršitelj navodi se zapovjednik policije u Mitrovici u sklopu MUP-a SRJ, jučer privedeni Dragoljub Delibašić.
 
Dan nakon tih događaja 2000. više od tisuću albanskih obitelji napušta sjever Mitrovice. Trinaest godina kasnije Specijalno tužiteljstvo Kosova pokreće istragu. 
 
“Kao što znate, ovaj slučaj datira mnogo pre dolaska EULEX-a. Provedeno je dosta vremena na prikupljanju dokaza i analiziranju dosjea. Mi smo preuzeli ovaj slučaj u februaru 2013. godine. Ne mogu da kažem ništa o tome šta se desilo pre našeg dolaska, ali mogu da kažem da smo u februaru 2013. otvorili ovaj slučaj zbog osnovane sumnje”, kaže Jonathan Ratel, glavni tužitelj Specijalnog tužilaštva Kosova.   
 
Sudsko vijeće Apelacionog suda u Prištini potvrdilo je odluku Osnovnog suda u Mitrovici da Oliver Ivanović ostane u jednomjesečnom pritvoru, jer je, kako stoji u nalogu, osumnjičen za ratne zločine i teška ubojstva. 
 
Njegov odvjetnik danas nije htio komentirati ovaj slučaj, a stanovnici ove ulice u Mitrovici čekaju i čekat će još da ubojstva koja su se dogodila prije 15 godina dobiju sudsku presudu.
 
Izvor: Al Jazeera