Ivanović: Reprezentacije iz regije igraju najbolje u Evropi

I Srbija, Crna Gora i Hrvatska imaju dobre šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo u Finskoj, smatra Ivanović (EPA)

Trener Košarkaškog kluba Besiktas Duško Ivanović naglasio je da je realno da reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedi u naredne dvije kvalifikacione utakmice za SP 2019. godine Finsku u gostima 13. septembra i Češku, tri dana kasnije kod kuće. Prema njegovim riječima, šanse bh. selekcije su veće u prva dva kruga druge faze kvalifikacija za Mundobasket, koji će biti održan od 31. augusta do 15. septembra naredne godine u Kini, pošto će za nju igrati Džanan Musa i Jusuf Nurkić.

Proslavljeni crnogorski stručnjak i nekadašnji selektor BiH istakao je da trenutno ima puno posla u sklapanju igračkog kadra jer je nedavno preuzeo Besiktas, koji ima velike ambicije u prvenstvu Turske i Ligi prvaka Fiba. U dosadašnjoj impresivnoj trenerskoj karijeri osvojio je čak 16 trofeja, među kojima se izdvajaju dvije titule prvaka Španije sa Baskonijom 2002. i 2010, naslov u Francuskoj sa Limogesom 2000, četiri trofeja Kupa Španije (tri sa Baskonijom 2002, 2004. i 2009, te jedan sa Barcelonom 2007) kao i trofej Kupa Grčke 2015. kada je predvodio Panathinaikos.

Nekada slavni košarkaš koji je bio najbolji strijelac jugoslovenske lige 1983. u Budućnosti i postao dvostruki šampion Evrope u dresu splitske Jugoplastike 1989. i 1990. govorio je za Al Jazeeru o šansama selekcija iz regiona da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo 2019, osvajanju zlatne medalje Slovenije na prošlogodišnjem Eurobasketu, trijumfima Reala u Euroligi i Budućnosti u ABA ligi, ciljevima Besiktasa, odlasku Džanana Muse u Brooklyn Netse.

• Šta je prevagnulo da prihvatite ponudu i preuzmete Besiktas?

– Prevagnulo je to što je Besiktas dobra ekipa i veliki klub sa velikim brojem navijača u Turskoj. Ljudi iz rukovodstva sa kojima sam dogovorio saradnju na godinu dana su ambiciozni i ambicije Besiktasa su napraviti ozbiljan klub koji će igrati važnu ulogu u Fiba Ligi prvaka. Ona nema kvalitet poput Eurolige, ali to će biti dugo i teško takmičenje. Cilj u prvenstvu Turske je da igramo play-off (plasirati se među osam najboljih timova na kraju regularnog dijela sezone).

  • Namjeravate li puno mijenjati igrački kadar?

– Nisam baš u najpovoljnije vrijeme preuzeo ekipu jer je tržište limitirano kvalitetnim igračima koji se mogu angažovati. Prvi zadatak je da stvorimo tim i zato tražimo igrače, a potom ćemo realno vidjeti kakve su mogućnosti, s tim što Besiktas želi da bude jači i bolji nego ranije. Imamo turske igrače sa ugovorima i dosad smo potpisali dva stranca: Joa Alexandera iz izraelskog Hapoel Holona i Kyla Gibsona, koji je nastupao prošle sezone za Budućnost. Preostaje nam da dovedemo još tri strana igrača pošto u turskom prvenstvu mogu igrati njih petorica.

  • Da li Besiktasu odgovara što će već u prvom kolu turske Superlige odmjeriti snage sa aktuelnim prvakom ove zemlje i vicešampionom Evrope Fenerbahceom, 6. oktobra?

 – Žrijeb je htio da se na startu igra veliki derbi koji će dati nadahnuće igračima i biti spektakl za navijače. Motivi za pobjedu su veliki na obje strane i sigurno će utakmica biti dobra.

  • Uoči starta druge faze kvafikacija za SP u grupi K, BiH je šesta sa osam bodova iza vodeće Francuske sa 12, druga je Češka sa 11, slijede Rusija i Finska sa po 9, te Bugarska sa osam bodova. Može li se BiH prvi put plasirati na SP?

– Biće teško u borbi za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Kada niko nije ozbiljno računao na nju, BiH je u prvoj fazi kvalifikacija pokazala kvalitet i snagu. Šanse postoje, momci imaju karakter i želju da uspiju, te ostvare podvig.

  • Kakve su šanse BiH na gostovanju kod Finske, 13. septembra i protiv Češke, tri dana kasnije na domaćem parketu?

– Ako budu igrali Musa i Nurkić, realno je da BiH pobijedi u obje utakmice, dok bi bez njih dvojice bilo veoma teško ostvariti pobjede. Finska je nezgodan protivnik koji igra brzu i modernu košarku, sa dobrim šuterima. Da bi pobijedila, BiH treba dobro  odigrati, sa akcentom na čvrstu odbranu. U Bosni i Hercegovini, ova reprezentacija može pobijediti bilo kojeg protivnika.

  • Šta mislite o izgledima Crne Gore, Srbije i Hrvatske za plasman na Mundobasket?

– Mislim da su šanse Crne Gore veće nego BiH, mada neće lako proći na SP. Odlučujuća utakmica će biti naredno gostovanje kod Turske. Ne bih rekao da je Turska veliki favorit, pošto je Crna Gora dosad odigrala odlično i dobila Sloveniju na gostovanju. Možda je Turska u blagoj prednosti samo jer igra kod kuće, no to ne mora biti presudno.

Pratio sam igre Srbije, koja ima dobe šanse za plasman na prvenstvo svijeta. S obzirom na to da je slabije startovala Hrvatska je bodovno zaostajala, no gostujućom pobjedom nad Italijom stekla je realne šanse da u preostalih šest kola ode na najjaču svjetsku smotru.

  • Kako gledate na prelazak jednog od najboljih bh. košarkaša Džanana Muse u NBA ligaša Brooklyn Nets?

– Musa ima izuzetan kvalitet. Pokazao je vanserijski talenat na kadetskom Evropskom prvenstvu, predvodeći BiH do zlatne medalje. Ne znam da li je izabrao pravi momenat za odlazak u najjaču košarkašku ligu na svijetu, ali san svakog evropskog igrača je da zaigra u NBA ligi. Koliko će imati prilike da igra zavisiće od trenera. Ako bude dobio dobru minutažu, Musa će iskoristiti talenat na najbolji način.

  • Jeste li iznenađeni da je Slovenija osvojila prvu zlatnu medalju na prošlogodišnjem EP-u?

– Prije početka prvenstva, zlato Slovenije predstavljalo bi iznenađenje za svakog. Međutim, Slovenija je igrala fenomenalno sve vrijeme i predvođena nosiocima igre Lukom Dončićem i Goranom Dragićem, zasluženo osvojila naslov evropskog prvaka. I ostali košarkaši Slovenije uklopili su se odlično u tim, odigravši i iznad svojih mogućnosti.

  • Srbija je bila druga nakon poraza od Slovenije sa 85:93 u finalu, dok su Hrvatska i Crna Gora eliminisane od Rusije, odnosno Latvije u osmini finala Eurobasketa 2017?

– Već sam zaboravio na to kako je bilo na prvenstvu, no plasman četiri reprezentacije sa područja bivše Jugoslavije među 16 najboljih u Evropi potvrdio je da se najbolja košarka igra na ovim prostorima.

  • U čemu je bila tajna izvanrednih rezultata reprezentacije i klubova eks-države u košarci?

– Svi ekipni sportovi bili su uspješni u bivšoj Jugoslaviji, rukomet, a košarka je sa najviše trofeja. Tri su elementa zbog kojih su košarkaški klubovi i selekcija bivše države dominirali: fizička sprema, nadarenost i izvanredan karakter.

  • Kako biste prokomentarisali deseti naslov madridskog Reala u Euroligi i ko su favoriti za titulu u sezoni 2018/19?

– Real je igrao izvanredno na Final Fouru, iako je tokom sezone imao rezultatskih padova i problema sa povredama igrača. Odlučujući potez Reala na putu do trofeja bio je dovođenje renomiranog Waltera Tavaresa, koji igra na poziciji centra.

Što se tiče naredne sezone, sedam-osam ekipa pretendovaće na osvajanje trofeja, ali očekivati je i određena iznenađenje poput Žalgirisa, koji se plasirao prošle sezone na Final Four. Na završnom turniru sve je moguće i nekada odlučuje inspiracija jednog igrača.

  • Da li Vas je obradovao trijumf Budućnosti u ABA ligi i može li podgorički tim ponoviti isti domet u narednoj sezoni?

– Ovo je fenomenalan uspjeh Budućnosti, koja je posljednjih nekoliko sezona stalno vodila borbu za trofej. Igrali su odlično i imali sve što je potrebno da osvoje naslov, a Nemanja Gordić i Nikola Ivanović bili su vođe tima. Uvijek je teže obraniti nego osvojiti trofej, pa će tako biti i sa Budućnosti u idućoj sezoni. ABA liga će biti mnogo jače takmičenje nego prošle sezone, a Budućnost će se puno trošiti i u Euroligi, gdje se može solidno predstaviti.

  • Ko bi mogao do titule u regionalnoj ABA ligi?

– ABA liga će biti veoma kvalitetna i konkurencija je velika. Favoriti su Budućnost, Crvena zvezda, Cedevita, pa i Olimpija, koja je ozbiljan projekat i možda se neće boriti za prvo mjesto već u ovoj sezoni. Ne smijemo zaboraviti Partizan, koji bi mogao biti veliko iznenađenje.

  • Žalite li što niste zabilježili bolji plasman sa BiH na Eurobasketu 2015, na kojem nije izborila drugi krug?

– Kada se sjetim rada na selektorskoj poziciji BiH, ponosan sam na ostvareno zajedno sa igračima. Dali smo više od maksimuma, a žao mi je što nismo bili kompletni na EP-u. Sa Mirzom Teletovićem, Nurkićem i Nihadom Đedovićem, bili bismo konkurentni svim ekipama, a igrači koji su nastupili na tom EP-u zaslužili su pohvale za prikazane igre.

  • Koje biste trofeje izdvojili kao najdraže u trenerskoj karijeri?

– Da znate koliko je teško osvojiti jedan trofej! Zato ne bih izdvojio nijedan trofej, svi su mi jednako dragi.

  • Kakav je osjećaj sada prisjetiti se dvije titule prvaka Evrope u dresu Jugoplastike i kojoj ste se više radovali?

– Kada se sjetim tih titula, osjećam se staro i zbog toga pokušavam da ih se ne prisjećam. Niko nije pomišljao da ćemo biti prvaci Evrope na završnom turniru 1989. u Minhenu kada smo u finalu pobijedili Maccabi. Bilo je to nešto posebno i ako moram izdvojio bih ovaj trofej kao draži od drugog osvojenog u Zaragozi, gdje je bilo drugačije jer smo došli uvažavani kao branilac titule evropskog prvaka.   

Izvor: Al Jazeera