Ivanović se ne može braniti sa slobode

Ivanović je u sudskom pritvoru od 27. januara ove godine (Getty Images)

Do završetka procesa koji počinje 26. augusta lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, optužen za ratne zločine, neće se moći braniti sa slobode, uprkos tome što je Vlada Srbije dala garancije da će se odazvati na suđenje, piše Politika, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik EULEX-a Miguel Carvalho de Faria je za beogradski dnevnik, na pitanje kako bi trebale izgledati prihvatljive dodatne garancije Vlade Srbije da bi Ivanović bio pušten da se brani sa slobode, naveo da “Zakon o krivičnom postupku Kosova ne predviđa garancije bilo kog državnog organa ili političkog subjekta u krivičnom postupku za bilo koje krivično djelo”.

De Faria je rekao kako se ovim stavom naglašava princip da nema mjesta za političke intervencije bilo koje vrste u pravosudnim procesima.

Odluke u skladu sa zakonom

“Primjena i tumačenje Krivičnog zakona Kosova je stvar suda i samo je na sudu da razmatra i donosi odluke na osnovu pravnih odluka u svakom slučaju ponaosob, kao i o mjerama kako bi se osiguralo prisustvo optuženih tokom krivičnog postupka”, naveo je De Faria.

Naglasio je da će sudovi biti nezavisni u svom radu i donositi odluke u skladu sa zakonom, a da misija poštuje autonomiju tužilaca i nezavisnost sudija kao kamen temeljac pravosudnog sistema.

U optužnici se Ivanović optužuje da je naredio ubistvo četiri Albanca u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine te da je podsticao ubistvo deset Albanaca koji su poginuli u nemirima u 3. februara 2000. godine.

Ivanović je u sudskom pritvoru od 27. januara.

Izvor: Agencije